Тойота потвърдиха завръщането си във WRC през 2017

5086_Yaris-2015_001_896x504

Днес, след няколко месечна тестова програма президентът на Toyota Motor Corporation Акио Тойода официално обяви намеренията на компанията си да се завърне в световният рали шампионат. Заедно с това бе представен и евентуалният бъдещ рали автомобил Toyota Yaris WRC, с който възнамеряват да вземат участие. Проектът ще се ръководи от Toyota Motorsport (TMG) в Кьолн Германия, както написахме вчера в нашият сайт.

Ерик Камили, който взе участие в първият кръг от световният рали шампионат във WRC2 през тази година, е обявен за първи пилот в програмата за развитие на японският производител. Заедно с 27 годишният французин по разработването на новият автомобил ще работят бившият пилот на Subaru Стефан Саразен и осемкратният финландски национален шампион Себастиан Линдхолм.

5087_Yaris-2015_002_592x333

Акио Тойода заяви, че неговото посещение на рали „Финландия” миналата година го е впечатлило и мотивирало да се заеме по този проект.

„ По време на престоят ми там много рали фенове ме попитаха, кога Toyota ще се завърне във WRC. Феновете все още говорят за историята на нашата марка във WRC и това ме изненада, че толкова много хора си спомнят за нея. Последното ни участие в шампионата бе през 1999 година. Което ме кара да се замисля, че ние не представяме завръщането си, а може би ново начало. Ще трябва да започнем отново от нулата подготвяйки внимателно отборът и колите,” допълни Тойода.

5088_Yaris-2015_003_896x504

Японският производител има сериозен отпечатък в историята на шампионата записвайки се с четири пилотски и три световни титли при производителите през 90-те години на миналият век. Техни пилоти са били Карлос Сайнц, Юха Канкунен и редица други легенди на автомобилните спортове.

снимки:wrc.com

Видео

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]