Тойота поемат към Арктик Рали Финландия в търсене на още успехи на сняг

тойота-toyota
Снимки: Toyota Gazoo Racing

След един доста добър старт на сезона екипът на Тойота поема към предстоящото през този уикенд „Арктик Рали Финландия“ с надеждата за продължение на успешните им резултати на сняг. Toyota Gazoo Racing вече имат три победи от четири старта в снежното рали „Швеция“, а рали „Арктик“ е една доста добре позната локация за тях, след като вече няколко пъти взимат участие в това състезание макар и не в същата конфигурация каквато ще бъде през този уикенд.

Финландското снежно рали, което замества рали „Швеция“ през тази година, на практика е домашно за базирания в Ювяскюля тим. Центъра на ралито се намира на 550 километра от щабът на рали програмата водена от Яри-Мати Латвала.

Общата дължина на „Арктик рали Финландия“ е от 251 състезателни километра, разделени на 10 специални етапа преминаващи през едни от най-живопистните и отдалечени точки на Европа.

„Очакваме с нетърпение първото „Арктик рали Финландия“, като кръг от световния рали шампионат – коментира Яри-Мати Латвала, който наскоро спечели със своята Celica едно от историческите ралита във Финландия. – През годините се говореше много, колко добър кръг от WRC би било това рали след като снегът е повече от гарантиран. За щастие тази възможност се появи и всички замесени в този проект се постараха много за да подготвят състезанието в толкова малък срок.

„Типичната лапландска конфигурация се състои от бързи завои, в които ако не си уверен можеш да изгубиш много време. Затова стабилността на колата ще бъде от изключителна важност. За нас участието ни тук ни поставя под повече напрежение от обикновенното, най-вече защото колата ни е разработена именно по финландските пътища и в точно такива условия.“

След окупацията на подиума на рали „Монте Карло“, силното им представяне на сняг, както и опитът им от рали „Арктик“ са едни доста сериозни доводи да считаме Toyota Gazoo Racing за фаворитите за победата при пилотите и отборите. Себастиен Ожие обаче ще трябва да стартира пръв по трасето в Романиеми, което може и да попречи на амбициите на французина в снежното рали.

sebastien-ogier-себастиен-ожие

„Би трябвало да разполагаме с истински зимни условия в „Арктик рали Финландия“, което е една огромна разлика от това което виждаме през последните няколко сезона – разяснява Ожие. – При тестовете около Рованиеми бях доволен от колата и мисля, че сме се подготвили добре.

„След миналата година мога да очаквам сериозна конкуренция от моите съотборници. Сигурен съм, че Елфин и Кале ще бъдат изключително мотивирани, като Кале дори повече, след като ще се състезава на домашен терен. Другите отбори също не са за подценяване, затова смятам, че победата тук е доста трудна задача. Въпреки това, съм готов да поема това предизвикателство.“

Миналта година именно скоростта на Елфин Евънс на сняг му помогна да придобие нужната психика за да предизвика Ожие в борбата за титлата. Определено пилотът на Yaris WRC с номер 33 на вратите има какво да покаже на своята конкуренция.

елфин еванс

„Арктик Рали Финландия ще бъде изцяло ново рали за голяма част от пилотите – обяснява Евънс. –  Очаквано, ние искаме да запишем същият резултат от рали „Швеция“ през миналата година. Условията тук определено ще бъдат доста по-различни от това което сме свикнали да виждаме на рали „Швеция“ през последните години. Заедно с това, повреме на тестовете ни трябваше да се адаптираме и към новите гуми на Pirelli за сняг.

„По подобие на рали „Монте Карло“ ние нямаме предишен опит с тези гуми, но пък за щастие изборът е само един. Като цяло усещането ми от тестовете е добро и очакваме с нетърпение старта на ралито.“

С най-голям интерес феновете определено ще следят представянето на най-младия пилот редиците на Toyota, а именно Кале Рованпера.

Младия финландец е най-опитния пилот от тримата на „Арктик Рали Финландия“, като дори спечели състезанието през миналия месец зад волана на Yaris WRC, когато се проведе като кръг от националния рали шампионат на Финландия.

кале рованпера

„Хубаво е, че ще се състезаваме отново в Лапландия – коментира Кале. – Участвах в състезанието през миналата година и именно там бяха първите ми състезателни километри с Yaris WRC. Със сигурност опитът ми ще помогне малко, но в конфигурацията има етапи по които не съм карал до сега или ще бъдат в обратната посока. Затова не съм сигурен опитът ми дали ще бъде от голямо предимство.

„Повреме на тестовете това което трябваше да направим е да намерим правилните настройки на окачването спрямо новите гуми, защото стилът на каране с тези гуми е различен спрямо миналата година. За мен участието ми тук ме кара да се вълнувам повече от колкото да мисля, че има натиск върху мен, най-вече заради хората които ме следват и финландските фенове на ралитата.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]