Титлата в World RX ще се реши в Германия през този уикенд

След седем кръга проведени в шест различни писти, всичко ще се реши през предстоящия уикенд. Световния рали крос шампионат се мести на пистата Нюрбургринг за провеждането на последните два кръга от шампионата.

Сезон 2021 формира четирима доста бързи протагониста спечелили поне по една победа. Първия от тях е Тими Хансен, който триумфира в Холджес и Лохеак. Йохан Кристоферсон спечели състезанията в Рига и Спа-Франкошамп, Кевин Хансен бе победителя Каталуния, а Никлас Грьонхолм в Латвия и Португалия.

Лидер в шампионата е световния рали крос шампион за 2019-та и по-голям брат Хансен Тими. От последната си победа насам шведът не е завършвал на не по-малко място от четвъртото. Неговия аванс в шампионата е от 17 точки, но през този уикенд на 1,029 километровото трасе ще се раздадат 60 точки, които ще са от ключова важност за него и неговите съперници.

Може би най-опасния от съперниците на Хансен е трикратния световен рали крос шампион Йохан Кристоферсон, който се намира в серия от добри представяния. Зад волана на Audi S1 той почти винаги бива най-бързия пилот в квалификационните сесии през сезона, което е показно за неговата голяма скорост.

Също с възможност да вземе титлата е Кевин Хансен. 23 годишния пилот изненада всички, след като спечели първия кръг в Барселона и от тогава насам бе безупречен. Макар да е трети в шампионата неговото изоставане е от едва 19 точки зад брат му Тими Хансен.

Синът на легендарния световен шампион Маркус Грьонхолом Никлас Грьонхолм също има възможността да запише известната си фамилия в историята на World RX.

Финландеца имаше труден старт на сезона, но победите му в Рига и Монталегре успяха да го извадят напред в класирането между една доста силна конкуренция. Неговото изоставане от лидера в шампионата е от 29 точки.

Чисто математически дори и Кристиян Ксабо има шансове за да спечели титлата с оглед големия брой налични точки за спечелване. Унгареца успя да се докаже със сериозно темпо през годината успявайки винаги да се класира във финалните състезания.

Сред 14-те заявени участника с World RX автомобили е двукратния европейски шампион Антон Марклунд, който ще седне зад волана на Hyunda i20 за отбора на Hedströms Motorsport.

Старта на днешния финал е от 15:45 ч. и може да се гледа на живо безплатно по RedBull TV. Утрешния финал също стартира в 15:45 ч.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3315 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]