Тимо Суниен повежда в Швеция, Себастиен Ожие аут

Тимо Сунинен и Марко Салминен са лидерите в рали „Швеция“ след вчерашния изключително драматичен петъчен ден. Младият финландец за пръв път в своята кариера се намира на тази позиция, но определено няма да му е лесно за да я задържи. Той е четвъртия лидер в рамките на един ден, като авансът му е от крехките 2 секунди.

25 годишния пилот на М-Спорт пое лидерството три етапа преди края на деня. В последната 8.93 километрова отсечка един от допълнителните фарове се откачи и през цялото време имаше проблеми с него. Благодарение на тези проблем Ойт Танак успя да намали изоставането си от 13 на 2 секунди.

„Чувството е невероятно – коментира Сунинен. – Справихме се много добре, особенно с това да не влизаме в неприятности. Всички целят да са бързи, но ние трябва да си припомним че, има още цели два дни за преминаване в много трудни условия и трябва да сме фокусирани върху карането си.“

Ойт Танак и Мартин Ярвеоя, които водеха в сутрешните минавания и изпаднаха на трета позиция успяха да си възвърнат мястото в челото, след като техните съотборници Яри-Мати Латвала и Мика Антила заровиха своят Yaris WRC в пряспа.

Тази грешка на финландеца му коства цели 25 минути за да се измъкне, хвърляйки всичките му шансове за победа в 197-мият си старт в WRC на боклука. Преди инцидента Латвала се намираше на 5 секунди за Сунинен, като също бе сред временните лидери от вчерашния ден.

Перфектните снежни и заледени сутрешни условия изключително бързо бяха заменени от киша и макадам. Тази трансофрмация засегна най-много отсечките базирани в Норвегия. Това доведе до много драматични моменти за голяма част от фаворитите.

Стартиращите от първа позиция Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия трябваше да отпаднат, след като се завъртяха забивайки се в пряспа и нямайки кой да им помогне.

„Справихме се добре при първите минавания – разясни Ожие. – Знаехме че, вторите ще са трудни, особенно след като сме първи по трасето. Ударихме се доста леко в пряспа, но затънахме. С никаква публика покрай нас, нямахме никакъв шанс да се върнем на трасето.“

Тиери Ньовил и Николас Жилсул завършиха на седма позиция, след като се завъртяха на два пъти и на няколко пъти повредиха аеродинамиката на техният i20 WRC.

Норвежецът Андреас Микелсен завърши петъчния ден на трета позиция с изоставане от 17.8 секунди спрямо лидерите, като се превърна в най-добре представилият се пилот на Хюндай. Зад него на 11 секунди се намира Елфин Еванс, който записа две етапни победи, но завъртане наруши добрият му ритъм.

Rally Sweden 2019 SS5 Hof-Finnskog 2 Esapekka Lappi EPIC SAVE! "I got caught by a short right-hander in 5th gear. I hit a bank and almost rolled. It took a lot of time, for sure." Video by Simone Fusai Please Don’t download and re upload the video #EpicRallyTribe #RallyIsOurLife #SoloPerPassione

Публикувахте от Epic Rally Tribe в Петък, 15 февруари 2019 г.

Есапека Лапи затваря челната петица. Пилота на Ситроен извади огромен късмет след като се завъртя с висока скорост и без малко да се превърти през таван. Себастиен Льоб и Тиери Ньовил се намират на шеста и седма позиция изключително близо до младият финландец.

Крис Мийк и Понтус Тидеман затварят челната деветка, докато лидера в WRC2 Оле Кристиян Вейби (Фолкваген Поло R5) е десети. Второто място в WRC2 категорията е за световния рали крос шампион Йохан Кристоферсон, който изостава с 24.5 секунди зад Вейби. Яри Хутунен затваря челната тройка.

Лидер в WRC2Pro е Мадс Остберг, който има доста комфортна преднина, след като най-близкият му преследвач Кале Ровамера се заби в пряспа. Третото място е за Гъс Грийнсмит.

Деня на Маркус Грьонхол бе изключително вълнуващ и драматичен. Той успя да се справи с две завъртания, но денят приключи за него след забиване в пряспа.

Днес етапите са едни от най-класическите в покрайнините около Hagfors, включвайки две преминавания през легендарния скок Colin’s Crest.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]