Тиери Ньовил с триумф в Акрополис, от Hyundai ликуват

Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге са победителите в тазгодишното издание на рали „Акрополис“. Белгийското дуо наследи първата позиция в събота, след като Себастине Льоб и Исабел Галмиш не успяха да опазят позицията си след, повреда в алтернатора на техния Ford Puma Rally1.

Така Ньовил и Видеаге получиха реална възможност да се бетонират на първата позиция в края на вчерашния ден. Днес те стартираха с преднина от 27,9 секунди пред От Танак и Мартин Ярвеоя.

В първата отсечка за деня Елефтерочори Танак записа най-доброто време успявайки да скъси изоставането си с 2,9 секунд. В прехода за следващата отсечка обаче естонеца получи отборни заповеди директно от Южна Корея, които му забраниха да притиска Ньовил в оставащите два специални етапа от ралито.

В крайна сметка двамата завършиха с разлика от 25 секунди в полза на белгиеца, докато Танак спечели 5-те бонус точки заради най-доброто време в пауър етапа.

До момента през този сезон се развива много трудно и една победа, след случилото се в Ипър е добро облекчение – коментира Ньовил, който записа първата си победа през сезона в Акрополис. – Най-важното нещо е, че нашите коли окупираха челната тройка. След толкова години най-накрая успяхме да постигнем този исторически резултат за отбора и марката.“

Дани Сордо допринесе за още по-голяма радост за екипа на Hyundai, след като испанеца завърши на трето място. Днес неговата задача бе да се опази с всички сили от намиращия се опасно близо Елфин Еванс. За съжаление не успяхме да се насладим на тази битка, след като великобританеца получи повреда в турбото на своя GR Yaris Rally1.

На четвърто място, повтаряйки най-добрия си резултат в своята кариера в WRC до момента, е Пиер-Люис Лубе. Французина направи много впечатляващо представяне тук, като дори временно пое лидерската позиция. За негов късмет, той спука гума, която го извади от борбата за място на подиума. Зад него в рали „Акрополис“ завършва Крей Брийн, който за пореден път определено не очарова своите шефове в Ford M-Sport.

Такамото Катцута е последния пилот с Rally1 автомобил, който завършва в челната десетка записвайки шесто място.

В битката за титлата Кале Рованпера не успя да получи короната преждевременно, след като си тръгва от рали „Акрополис“ с едва 4 точки. Финландеца разполага с 207 точки, докато От Танак е вече с актив от 154. Тиери Ньовил продължава да е трети, но с 131 точки в своя актив. До края на сезона остават едва три кръга, които могат да доведат до сериозни сътресения в битката за титлата при пилотите, най-вече заради това, че последните два кръга ще са изцяло нови за голяма част от тях.

Следващия кръг от WRC е рали „Нова Зеландия“, което ще се проведе в дните 29-02.10.2022.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]