Ньовил с победа, след един драматичен финал в Австралия

Тиери Ньовил и Николас Жилсул взеха своята четвърта победа през сезон 2017 на рали „Австралия“  с аванс от 22.5 секунди, затвърждавайки второто си място в класирането при пилотите.

Драма в последният момент извади Яри-Мати Латвала от битката, след като той излетя от трасето в последният пауър етап, подарявайки втората позиция на От Танак и Мартин Ярвеоя. Благодарение на грешката на Латвала, Хейдън Падън и Себ Маршал се качиха на подиума на третата позиция.

„Тази победа е специална, тя е за целият отбор, те работиха много здраво – коментира видимо доволен Ньовил. – През сезона не ни беше лесно, но поддържахме висока мотивация. Приключваме годината с победа и втора позиция в шампионата. Благодаря на всички в отбора, били те тук или в завода.“

Победата на пилотът на Хюндай в Австралия го прави човекът с най-много победи, но за съжаление не успя да вземе титлата завършвайки на втората позиция в шампионата за трети път.

В неделя дъждовете продължиха и буквално превърнаха в кална баня най-дългият етап за деня Bucca и принудиха организаторите да отменят второто минаване през Pilbara, като така екипажите бяха изпратени директно към сервизният парк преди старта на последният етап за деня. Авансът на Ньовил бе достатъчен за да контролира състезанието и той записа осмо най-добро време в последният пауър етап за сезона.

Яри-Мати Латвала бе на път да завърши последното състезание за сезона с добър резултат, но за съжаление това не се случи, след като финландецът излетя в един ляв завой забивайки се в дърветата в предаваният на живо последен специален етап от ралито.

Така От Танак наследи втората позиция, записвайки второто най-добро време в Пауър етапът, и записвайки своят осми подиум през сезон 2017 в последното си участие за М-Спорт.

Себастиен Ожие в крайна сметка успя да завърши на четвърта позиция, взимайки и победата в пауър етапът. Веднага след края на състезанието всички погледи са фокусирани изцяло в него очаквайки да обяви своето бъдеще.

„За сега само мога да кажа, че това бе моят последен етап за 2017 – коментира французина на финала на пауър етапът. – Сега очакваме с нетърпение гала награждаването на ФИА за да си вземем трофея.“

Елфин Еванс не успя да прехвърли успехът си от Уелс в Австралия, като уелсецът завърши на пета позиция пред Есапека Лапи, който бе единственият достигнал до финала пилот на Тойота. Крис Мийк, Куин Нейтън, Далтън Ричи и Херидж Дийн затварят челната десетка.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]