Тиери Ньовил с емоционална победа в рали Ипр

Тиери Ньовил
Снимки: RedBull Content Pool

Тиери Ньовил записа своята първа победа на родна земя в световния рали шампионат на рали „Ипр“ днес. Белгиецът водеше в надпреварата още от самото начало борейки се през целия уикенд срещу своя съотборник Крейг Брийн. Двамата пилоти и своите навигатори завършиха на първо и второ място след едни изключително предизвикателствени 300 състезателни километра в околията на Фландрия и пистата „Спа-Франкошамп“.

Заедно с Мартейн Видаеге Ньовил завърши надпреварата с аванс от 30,7 секунди. с този успех пилота на Hyundai Motorsport увеличи шансовете си в битката за титлата при пилотите. Със своя актив от 124 т. той изравнява точките на Елфин Еванс, който е на второ място в шампионата.

„Бяхме под голямо напрежение си идването си тук, но в крайна сметка се чувствах удобно през целия уикенд и можех да разчитам на отбора и колата – коментира Ньовил, който изпълни и няколко донъта след като прекоси финиша на последния пауър етап. – За мен бе удоволствие да споделя първата си победа заедно с Мартейн в Белгия. Това трябваше да се случи по-рано, но нямахме късмет.“

Ньовил, Брийн и От Танак спечелиха 15 от 20-те специални етапа, а представянето на трита екипажа доведе до намаляване на изоставането на Hyundai Motorsport в битката за титлата при производителите на 41 точки спрямо Toyota Gazoo Racing.

Брийн, който разчиташе на Пол Нейгъл за навигирането бе повече от блестящ през целия уикенд завършвайки на второ място. Това е и второто поредно рали в което ирландецът свършва повече от добра работа, кето увеличава шансовете му за пълен сезон в WRC.

На трето място в рали „Ипр“ завърши Кале Рованпера след тежка битка до последно със своите съотборници Елфин Еванс и Себастиен Ожие. Младия финландец успя да изпревари Еванс в сутрешните минавания, като до края на деня увеличи авансът си на 6,5 секунди. От своя страна шансовете за третото място приключиха за Себастиен Ожие, който спука гума. Въпреки това той се прибира в къщи с изключително важни точки в борбата за световната титла.

На шесто място в генералното класиране завършва От Танак, който просто нямаше как да се върне след загубата на изключително много време породен от повреден крик.

Яри Хутунен взе победата в WRC2 въпреки, че също получи повреда в хидравликата на своя i20 Rally2. На второ място завърши Николай Грязин, който също имаше проблеми, но не пожела да ги сподели на финала на последния етап. Йоан Росел спечели в WRC3, като също така бе и най-бързия пилот с Rally2 автомобил. Зад него на второ място завърши Петер Жан Мишел Крако, който стана и национален рали шампион на Белгия. На трето място завърши Винсент Вершуерен.

Световния рали шампионат ще се отправи към рали „Акрополис“(9-12 септември) за пръв път от 2013-та насам. В миналото това рали бе и най-посещаваното от българските фенове, като нашите очаквания тази традиция да се възобнови.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]