Тиери Ньовил с добър аванс пред Брийн, Мийк отпадна

Тиери Ньовил, Хюндай,

Тиери Ньовил и Николас Жилсул приключиха предпоследният ден от рали „Швеция“, като лидери, следвани от Крейг Брийн и Скот Мартин.

С започващият да се показва под леда макадам, при вторите минавания през Torntorp и Hagfors, повечето екипажи, включително и трита на Хюндай, решиха да вземат по-две резервни гуми със себе си. В желанието си да се бори за първата позиция Брийн реши да вземе само една, като на същата стратегия заложиха и екипажите на М-Спорт. Това решение се оказа повече от успешно за Брийн взимайки етапната победа в SS12, доближавайки се изключително близо до Ньовил.

Белгиеца не остави така нещата и в следващия етап записа етапна победа увеличавайки аванса си от 4.6 секунди на 14. След това Ньовил записа още една етапна победа при второто минаване през класиката Vargasen. В края на деня след супер специалният етап в Карлстад и три километровата спринтова отсечка пилота на Хюндай приключи деня с аванс от 22.7 секунди спрямо Крейг Брийн.

„Вече се случват нещата далеч по-добре от миналата година – коментира Ньовил. – Добър ден за нас, колата работеше добре, да имахме малък проблем със скоростите, но успяхме да го отстраним. Мисля, че успяхме да направим и добър избор на гуми.“

Андреас Микелсен не успя да повтори завъртането си при следобедните минавания и започна да вдига летвата избягвайки на своя съотборник Хейдън Падън в битката за третата позиция. Разликата между двамата след края на днешния ден е от 16.6 секунди.

Мадс Остберг направи нужните промени по окачването преди старта на вторите минавания и според самия него се чувстваше доста комфортно. За съжаление до края на деня битката за място на подиума избяга на норвежеца, който утре ще трябва да брани позицията си от изоставащият зад него на 9 секунди Есапека Лапи.

Седмата позиция е за Яри-Мати Латвала, който не бе доволен от трансмисията на своята Тойота. За сега финландеца разполага с аванс от 17.2 секунди спрямо най-добре представящият се пилот с автомобил на М-Спорт, Тимо Сунинен. Младокът се изкачи с една позиция поради проблем за Ойт Танак.

„Първата част от деня мина добре, втората не толкова – резюмира представянето си Танак. – Трудно рали. От нашата стартова позиция утре ще имаме възможност да се борим за точките на пауър етапа.“

#swedishrally #rallysweden #rallyradion #wrc #krock #crash

Публикация, споделена от Snapchat: adamjohanssson (@_adamjohansson) на


Естонеца се опита да изправи движещият се бавно Крис Мийк в етапа, но след съприкосновение между двамата изостана с над минута и половина. Малко по-късно от Ситроен извадиха Мийк от надпревара, след като се оказа, че в системата на турбо-то е имало сняг. Това дойде повече от добре за Себастиен Ожие, който успя да се добере до челната десетка на десета позиция.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]