Тиери Ньовил спечели рали Монте-Карло след неделна доминация

tieri niovil specheli rali monte karlo

Тиери Ньовил и Николас Жилсул са победителите в 88-мото рали „Монте-Карло“. Екипажът на Hyundai WRT спечели състезанието с аванс от 12.6 секунди пред Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия. Трети на едва 1.7 секунди зад първите два екипажа завърши дуото на Елфин Еванс и Скот Мартин.

Неделния ден започна с разлика от 6.4 секунди между челната тройка, като Тиери Ньовил се намираше на трета позиция зад Себастиен Ожие и лидерa Елфин Еванс. Още в първата отсечка за деня, Ньовил записа етапна победа успявайки да прескочи Ожие и намалявайки изоставането си спрямо Еванс на 1.4 секунди.

В SS14 La Cabanette – Col de Braus,  Ньовил бе безапелационно най-бързият пилот постигайки с 5.4 секунди по-добро време от Еванс, като така двамата си размениха позциите в генералното класиране и Ньовил пое челото с аванс от 4 секунди. В следващата и предпоследна отсечка от състезанието Ньовил отново оглави времената, но този път Еванс не успя да отговори на темпото, като това позволи на Ньовил да увелчи предината си преди старта на последният етап на 11.1 секунди. Себастиен Ожие също се възползва, намалявайки изоставането си спрямо Еванс на 1.5 секунди.

Така всичко се реши буквално в последната отсечка, в която Ньовил и Ожие записаха идентично най-добро време. Ожие за съжаление не успя да победи Ньовил, но успя да се бребори с Еванс, като така разликата в края на състезанието между двамата е от 1.7 секунди в полза на световният шампион. Постижението в последният етап на Ньовил е още по-впечатляващо, след като една от задните му джанти бе повредена поемайки изключително голям риск.

Назад в класирането голямата новина бе лошото представяне на Себастиен Льоб, който направи няколко грешки и грешен избор на гуми, което го свлече с цели две позиции в генералното класиране.

Така Есапека Лапи завърши рали „Монте-Карло“ на четвърта позиция пред „детето чудо“ Кале Рованпера.

Себастиен Льоб завърши рали „Монте-Карло“ на шесто място следван от Такамото Катцута и Теемо Сунинен.

Победител в WRC2 е Мадс Остберг, следван от Адриен Формокс и Николай Грязин, след като Оле Кристиян Вейби отпадна. При WRC3 победител е Ерик Камили, следван от Николас Циамин и Йоан Бонато.

Следващият кръг от шампионата е едва след 18 дни с рали „Швеция“.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]