Тиери Ньовил спечели рали Каталуния, интригата в шампионата продължава

Тиери Ньовил

Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге са победителите в тазгодишното изцяло асфалтово издание на рали „Каталуния“. Дуото на Hyundai Motorsport завърши състезанието с аванс от 24,1 секунди пред Елфин Еванс и Скот Мартин. На трето място завършиха Дани Сордо и Кандидо Карера на 35,3 секунди зад Еванс/Мартин.

Днешния последен ден от испанското рали започна с 9,1 километровия етап Санта Марина, който се проведе на фарове. Тиери Ньовил започна неделните етапи в режим на контролирано темпо, докато неговия съотборник Дани Сордо трябваше да атакува още от самото начало. Причината за тази атака на испанеца се казва Себастиен Ожие.

Двамата приключиха вчерашния ден на 1,2 секунди един от друг. Сордо днес имаше тежката задача да задържи зад себе си до края на състезанието лидера в шампионата. Задача, която в крайна сметка успя да изпълни спечелвайки важни точки за Hyundai Motorsport в битката за титлата при производителите.

Докато Сордо и Ожие се бореха един срещу друг Тиери Ньовил изпитваше сериозни технически проблеми поставяйки под въпрос дали ще успее да стигне до финала. Белгиеца имаше сериозни затруднения с това да запали своя i20 WRC, като дори за малко да подпали автомобила си.

„Радвам се, че стигнах до финала – коментира Ньовил, който записа своята втора победа през сезон 2021. – Уикенда бе доста тежък и се борихме здраво. Всичко бе перфектно докато не доближихме края. Бяхме под голям стрес за пореден път преди старта на последния етап. Много съм разочарован от това, защото уикенда можеше да завърши по перфектен и спокоен начин, но уви не се случи.“

Условията в Каталуния днес бяха повече от предизвикателни за екипажите. В пауър етапа заваля дъжд и всички трябваше да стартират с гуми за сухи условия. За щастие нямаше инциденти, но пък кадрите от живото предаване бяха повече от интересни.

Завършилия на второ място Елфин Еванс не бе никак доволен от това как се разви уикенда за него, но от друга страна успя да задържи зад себе си Себастиен Ожие.

„От една страна съм доволен, но от друг не много – разясни великобританеца, които по подобие на своите съотборници имаше затруднения с настройването на своя Yaris WRC. – Уикенда не бе перфектен. Въпреки това се справихме добре. Нещата не се развиха по очаквания ни начин, но така стоят нещата.“

Разликата му спрямо Ожие е вече от 17 точки, което означава че битката за титлата при пилотите ще се реши на рали „Монца“ (19-21 ноември).

На пето място с изоставане от 49,7 секунди зад своя съотборник Себастиен Ожие завърши Кале Рованпера. Липсата му на опит с твърдите гуми на Pirelli в това рали се оказа от ключово значение за неговото темпо.

Назад в класирането на 56-тото издание на рали „Каталуния“ са Гас Грийнсмит и Оливър Солберг, които завършиха на шесто и седмо място с разлика от 9,4 секунди помежду си. В битка с тях до последно бе дебютанта зад волана на WRC автомобил Нил Соланс. Испанеца определено се намираше на седмото небе през целия уикенд наслаждавайки се на всеки един километър зад волана на i20 WRC.

Победител в WRC2 е Ерик Камили с аванс от 20,2 секунди пред Теемо Суниен. Ерик Цайс се бе бетонирал на третото място и успешно достигна до финала. Най-големия губещ бе Мадс Остберг. Норвежеца имаше сериозен потенциал да спечели състезанието докато не спука гума и не изпадна назад в класирането. Това му представяне дойде като добре дошло за лидера в шампионата Андреас Микелсен, който спечели световната титла в WRC2 един кръг преди финала на сезона и без да вземе участие в испанското рали.

В WRC3 Емил Линдхолм бе недостижим през целия уикенд взимайки победата с аванс от 28,5 секунди пред Каетан Каетанович. На трето място завърши Джош МакЕрлан.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]