Тиери Ньовил спечели рали Япония след един драматичен последен ден

Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге взеха победата в последния кръг от календара на WRC за сезон 2022 рали „Япония“. Тяхното постоянство им донесе победата из под носа на Елфин Еванс и Скот Мартин.

Двата екипажа си разменяха секунди почти през целия уикенд, като преди старта на последния неделен ден Ньовил водеше с четири секунди пред Еванс.

По всичко личеше, че днес интригата за победата ще продължи. Най-голямото предизвикателство за екипажите днес обаче бе преди старта на етапите. Според метеорологичните прогнози се очакваше в даден момент да завали дъжд, обаче кога щеше да се случи това бе най-големия въпрос.

Според Ньовил дъжда щеше да дойде още в първите следобедни етапа затова все със себе си по две гуми от меката и твърдата смес на гумите на Pirelli, заедно с още два броя изцяло гуми за мокро. Еванс от своя страна заложи на сухи условия взимайки със себе си само сликови гуми от твърда и мека смес.

В първата отсечка за деня по всичко изглеждаше, че стратегията на Еванс е правилната. Уелсецът успя да намали изоставането си от на едва 0,6 секунди спрямо Ньовил. При преминаването през следващата отсечка Ena City пилота на Toyota Gazoo Racing не разбрах една от записките подадени от Скот Мартин удряйки бордюр в един десен завой спуквайки гума. Така те бяха принудени да сменят гумата в отсечката изгубвайки над минута и половина от своето време изпадайки на четвъртата позиция едва във втория етап за деня.

За последните три етапа дъжда дойде, което бе добре дошло за Ньовил, който въпреки добрия избор на гуми нямаше как да бъде притеснен от Танак, който изоставаше зад него с над минута.

В крайна сметка благодарение на спуканата гума на Еванс пилот на Hyundai взе победата в домашното рали на Toyota.

Чувстваме се добре. Уикенда, както и сезона не бяха никак лесни. В крайна сметка завършваме сезона с добро представяне. За пореден път нашия метеорологичен екип се справи изключително добре, затова искам да им благодаря, както и да благодаря на целия екип„, разясни Ньовил на финала на пауър етапа.

Такамото Катцута също се възползва от проблемите на своя съотборник и записа най-доброто класиране в своята кариера в домашната си надпревара завършвайки на трето място.

Чувствам се много специално благодарение на качването ми на подиума в домашното ми рали. Искам да благодаря на отбора и на феновете за подкрепата. Условията бяха изключително трудни и не ни бе никак лесно. Искам да благодаря на Арън за добрата работа, както и на моя „гравъл крю“ Юхо Ханинен и Крейг Пери, които ни помогнаха изключително много„, коментира Такамото Катцута.

На четвърта позиция завършиха Себастиен Ожие и Венсант Ландe, които прескочиха два етапа преди края на ралито Еванс/Мартин. Френското дуо за съжаление не успя да притесни лидерите в класирането, след като по подобие на своите съотборници изгубиха изключително много време поради спукана гума.

Ожие по-късно дори публично критикува работата на гумите на Pirelli, които според него не се справят добре в мокри условия. От друга страна осемкратния световен шампион се изказа изключително ласкателно за работата на своя нов навигатор Венсант Ланде, като дори призна, че не е очаквал да се сработят толкова добре още от първата отсечка на ралито.

Гас Грийсмит и Йонас Андерсон са последния оцелял екипаж с Rally1 автомобил в челната десетка. Те завършиха своето японско приключение на шеста позиция и със запотено стъкло в последните два етапа от надпреварата.

Емил Линдхолм спечели титлата в WRC2, докато Грегор Мунстер спечели рали „Япония“

Емил Линдхолм и Рита Хамалайнен се превърнаха в световните рали шампиони в WRC2 след безупречно представяне в японското рали през този уикенд.

Дуото на Toksport WRT имаше пълната възможност да спечели и състезанието, но Грегоре Мунстер и Люис Лука (Hyundai i20 N Rally2) показаха страхотно темпо в последните два етапа от ралито взимайки победата.

Честно, още не мога да осъзная какво се случи – коментира 26 годишния Линдхолм. Имахме трудни моменти през годината. Благодарен съм на всички които продължиха да ни подкрепят. Изглежда, че оправдахме тяхното доверие.“

На второ място в рали „Япония“ завърши Темо Сунинен с навигатор Мико Маркула, които успяха да запишат страхотен резултат имайки предвид наказанието им от 50 секунди.

С рали „Япония“ приключва и сезон 2022 на световния рали шампионат. Сезон 2023 ще стартира с рали „Монте Карло“ в дните 19-22 януари.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]