Тиери Ньовил продължава да води в Сафари след едни от най-драматичните следобедни минавания за сезон 2021

Thierry Neuville
Снимки: RedBull Content Pool

Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге завършиха първия същински петъчен ден от рали „Сафари“ на първа позиция с аванс от 18,8 секунди. На второ място се намира екипажът на Такамото Катцута/Даниел Барит, докато От Танак и Мартин Ярвеоя са трети на 55,8 секунди зад своите съотборници.

Сутрешните минавания на петъчния ден се развиха по доста драматичен начин, като очакванията за следобедните минавания бяха повече от притеснителни за всички екипажи. Най-вече заради пасажите с пясък или „феш-феш“, които се бяха изровили изключително много оформяйки доста сериозни коловози.

Следобедните минавания започнаха с прецизна атака от страна на Кале Рованпера и Йоне Халтуне превърщайки своето изоставане от 5,1 секунди в аванс от 1,2 секунди пред Ньовил/Видаеге. Финландското дуо започна да притиска своите съперници, но същевременно проблемите им с влизащия прахуляк в купето продължаваха правейки работата им доста трудна.

При второто минаване на следващия 32,68 километров етап Kedong 2. Ньовил веднага отговори на атаката записвайки топ време, но същевременно счупи задна дясна джанта на своя i20 WRC спуквайки и гумата на няколко километра от летящия финал. За негово щастие той успява да се добере до финала, като така излезе и начело в класирането с аванс от 10,0 секунди пред доста по-предпазващият се от пукане на гуми Рованпера.

Битката между двамата претърпя брутален обрат при старта на последния етап за деня. Ньовил спука цели две гуми в етапа, което му коства почти 40 секунди и напрактика бе отписал всякакви шансове за дори евентуално качване на подиума.

По-късно обаче Кале Рованпера затъна посредата на етапа именно в скецията с изключително големите коловози. Това принуди организаторите да спрат етапа и да изпратят помощен екип да издърпа автомобила на Рованпера, помощ която е изрично разрешена само и единствено за рали „Сафари“, като екипажа може да продължи да участва в класирането, ако до максимум десет минути не потегли отново.

„Днес видяхме истинската същност на рали Сафари – коментира шефа на Toyota Gazoo Racing Яри-Мати Латвала. – По всичко изглеждаше, че щяхме да имаме силен край на деня. За съжаление обаче Кале имаше проблем в последния етап. Поради множеството прахуляк в купето и навлизащия пясък той трябваше да намали за да може да вижда пътя. За съжаление обаче, това принуди автомобилът му да изгуби скорост заравяйки предницата на автомобила в пясъка. След като ги извадиха ние решихме да ги оттеглим поради притеснения за състоянието на автомобила, който бе покрит с изключително много пясък.“

С тези проблеми по всичко личеше, че От Танак ще поеме челото. За негово съжаление обаче, той също спука гума и изгуби с 15,1 секунди повече време от Ньовил за да завърши етапа. Така белгиецът успя да си запази лидерската позиция въпреки изключително драматичния момент със спукването на двете гуми. По-късно стана ясно, че той е имал проблем и с горивните свещи на своя Yaris WRC, като за капак можеше да бъде и дисквалифициран поради липсата на още една резервна гума с която да замени изпуснатата.

Такамото Катцута се оказа най-големия печелив от турбуленцията пред него. Японеца караше на сигурно и с не толкова лошо темпо, което му помогна да се качи на второто място с аванс от 37 секунди пред От Танак. На четвърто място благодарение на Кале Рованпера се изкачи и Себастиен Ожие, който не успя да се намеси в челото при следобедните минавания опитвайки се да навакса с изоставането си заради пробелмите му с единия от амортисьорите от сутрешните минавания. Той също така имаше проблеми с прегряването на своя Yaris WRC породени от множеството пясък по етапите.

Челната петица се затваря от Гас Грийнсмит, който е на 6,7 секунди зад Ожие и на 23 секунди пред своя съотборник Адриен Формо. Кале Рованпера изпадна на седма позиция бивайки последния пилот с WRC автомобил в челната десетка.

Лоренсо Бертели за съжаление не достигна до финала на вчерашния петъчен ден поради теч в радиоатора на неговата Fiesta WRC.

Кениецът Онкар Рай (VW Polo GTI R5) е лидера в WRC с аванс от почти три минути пред поляка Даниел Чвист. На трето място е още един представител на местните Каран Пател. Единствения участник в WRC2 Мартин Прокоп не успя да достигне до финала, след като се удари.

За днес на екипажите им предстоят още 132 състезателни километра, които започват от 08:08 ч. сутринта.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]