Тиери Ньовил пое лидерството в Монте с брутална атака, кошмар за М-Спорт

Тиери Ньовил и Николас Жилсул са лидерите след снощните първи два специални етапа от рали „Монте-Карло“. Дуото на Hyundai Motorsport направи невероятна езда във втората и най-ключова отсечка за деня, записвайки най-добро време с цели 25.5 секунди.

Условията в първия етап от 88-мото издание на рали „Монте Карло“ бяха изключително сухи и предвидими. Всички екипажи знаеха обаче, че за втория етап ще трябва сериозно да се замислят върху изборът си на гуми.

Ньовил, както много от неговите съперници, реши да рискува при старта си в SS2 Bayons – Breziers с подборът си на гуми без да слага такива с шипове. Това обаче не се оказа никакъв проблем за пилота на Hyundai, поставяйки изключително впечатляващо топ време.

„Условията бяха много трудни – коментира Ньовил. – Опитвах се да чета пътя без да поемам рискове. Мисля че, направихме добро време.“

На второ място след първия ден от рали „Монте-Карло“ са Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия. Дуото на Toyota започна денят си с етапна победа в SS1, но определено не очакваше толкова силна атака от страна на Ньовил.

Ойт Танак и Мартин Ярвеоя са трети в генералното класиране на 6 секунди зад Ожие/Инграсия и на 25.1 зад новите си съотборници Ньовил/Жилсул.

Челната петица се затваря от Елфин Еванс, който сложи гуми с шипове за тези два етапа и Себастиен Льоб.

Есапека Лапи и Кале Рованпера са последните пилоти от WRC в топ десет със своето 6-то и 7-мо място. 

Освен драмата в челото се разви още един драматичен момент още на финала на първия етап от рали „Монте-Карло“. Оказа се, че от M-Sport имат проблем с предната броня на своята Fiesta WRC. Поради многото листа запушващи отворът за дишане на радиатора и трита автомобила на отбора пристигнаха в прегряло състояние на финала на SS1.

 „За разлика от другите отбори нашите коли са с доста по-малки предни решетки – коментира Ричард Миленер. – За съжаление проблема е точно този, който се видя на живото предаване, а именно големият брой листа запушващи отвора. За съжаление няма как да отстраним проблема толкова бързо. Но утре ще разполагаме с решение.“

В SS2 кошмарът за M-Sport продължи ,след като Тимо Сунинен отпадна, поради повреда в своята скоростна кутия.

Мадс Остберг успя да поеме челото с аванс от 21.7 секунди спрямо Оле Кристиян Вейби в WRC2 категорията. Зад тях на трето място е Николай Грязин с изоставане от над минута и половина спрямо съотборникът си.

В WRC3 лидерската позиция е за Ерик Камили, следван от Стефан Саразен на 21.0 секунди и Николас Циамин.

За днес са предвидени шест специални етапа с обща дължина от 122 състезателни километра. Първата отсечка ще стартира в 09:36 ч българско време, като за съжаление няма предвидени живи предавания.

Повече за графика на рали „Монте-Карло“ можете да научите от тук:

Рали Монте-Карло
23-25 Януари | ВИЖ

Генерално класиране след SS2:

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]