Тиери Ньовил повежда в Хърватия, докато пилотите на Toyota и M-Sport имат проблеми

Снимки: RedBull Content Pool

Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге са лидерите след петъчните сутрешни минавания от рали „Хърватия“. Дуото на Hyundai Motorsport има аванс от 16,1 секунди, след първите четири етапа от асфалтовата надпревара.

Деня обаче започна с атака от страна на Себастиен Ожие, който успя да спечели първата отсечка излизайки начело с аванс от 2,6 секунди възползвайки се максимално от своята стартова позиция.

Във втория етап Stojdraga – Hartje пилота на Toyota Gazoo Racing удари дупка и спука предна лява гума на своя Yaris Rally1. Двамата със своя навигатор Венсант Ланде трябваше да сменят гумата, които им коства малко над минута изоставане. Това помогна на Ньовил да поеме лидерската позиция с аванс от 13,9 секунди пред Елфин Еванс въпреки, че белгиеца не бе особенно доволен от представянето на своя автомобил.

Трудно е. Опитваме се да използваме различни настройки на окачването през цялото време, но все не успяваме да намерим правилните. Проблемите са доста подобни на тези от Монте Карло, колата е доста нервна. Когато вдигна темпото колата става трудна за оправляване„, обясни Тиери Ньовил.

Победителя от миналогодишното издание на рали „Хърватия“ Кале Рованпера също спука гума в буквално същата дупка в която и Себастиен Ожие и също като него трябваше да смени предна лява гума. Преди обедния сервиз Ожие се намира на седма позиция, докато Рованпера е дванадесети. техния съотборник Елфин Еванс също спука гума, но той все пак успя да достигне до финала на етапа.

Гумата започна да спада към края на отсечката и не мисля, че ни коства много време – разясни Еванс. – Изглежда, че сме късметлий.

Пилотът на M-Sport Ford От Танак завърши сутрешните минавания на трета позиция с изоставане от 6,1 секунди зад Еванс. Естонеце се оплака от проблеми със завиването на своя автомобил, който се е появил още преди старта на първата отсечка. Той също така изгаси своята Puma Rally1, което му коства допълнително време.

Есапека Лапи се намира на четвърта позиция успявайки да вдигне темпото след всеки следващ етап, въпреки все по-замърсеното трасе от стартиращите пред него състезатели. Той се намира на 12,7 секунди зад Танак, докато Такамото Катцута е пети на 15,3 секунди зад него.

Пиер-Люис Лубе нямаше никакви проблеми и се намира на шестата позиция пред Себастиен Ожие с аванс от 31,3 секунди.

В WRC2 лидер е Йоан Росел с аванс от 29,7 секунди пред Николай Грязин. Трети е Николас Сиамин на 1,2 секунд зад Грязин. Еми Линдхолм, който се намираше на втората позиция имаше проблеми със скоростната кутия на своята Fabia RS Rally2.

Междувременно победителя от рали „Мексико“ Гас Грийсмит спука гума в SS2, което го извади от челната десетка в WRC2.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3295 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]