Тиери Ньовил повежда в рали Швеция

C4WRYwVVMAEAVOj

Тиери Ньовил и Николас Жилсул повеждат в рали „Швеция“ след вчерашния изключително интересен дуел с Яри-Мати Латвала/Мика Антила. Разликата между двата екипажа е от 28.1 секунди, докато От Танак и Мартин Ярвеоя се намират на трета позиция изоставайки с 21.6 секунди зад Латвала/Антила.

Ньовил откри вчерашния ден с две последователни етапни победи в норвежките етапи, излизайки начело пред Латвала, който водеше в надпреварата след супер специалният етап в Карлстад. Финландецът не се забави с отговор на атаката на Ньовил и още в SS4 Svullrya 1 (24.88 km) излезе отново на чело повеждайки с 0.6 секунди в класирането.

Следобедните минавания бяха изцяло доминирани от Тиери Ньовил, който бе непоколебим. Най-впечатляваща бе атаката му в SS7 Svullrya 2, записвайки по-добро време с цели 17.9 секунди пред Латвала и 11.8 секунди спрямо Крис Мийк. Последният етап за деня не мина никак гладко за Ньовил, който имаше проблеми с вратата която не искаше да се затвори и удари камък, което го принуди да намали темпото си. Въпреки това той увеличи още повече преднината си спрямо Яри-Мати Латвала.

P-20170210-03957_News

„Денят бе доста добър за нас- коментира представянето си Ньовил. – Да водиш в състезание с такъв аванс е доста окуражаващо, но ние не трябва да се разсейваме. В последният етап вратата ми се отваряше постоянно, което ме разсейваше доста, въпреки това колата работеше безотказно през целия ден.“

Условията на тазгодишното издание на рали „Швеция“ са доста трудни. Прясно навалелият сняг създава доста проблеми на голяма част от пилотите, които изпитват затруднения да задържат автомобилите по правилната линия особено в технични и тесни части по етапите.

От Танак бе единствения пилот с етапна победа освен лидерите в класирането. Естонецът имаше проблеми със скоростната кутия на своята Фиеста, но след обедния сервиз успя да се изкачи на трета позиция с едно доста добро темпо.

На четвърта позиция и с изоставане от 2.1 секунди зад Танак се намира Крис Мийк. Пилотът на Ситроен също се справи доста добре през целия ден, като постигаше времена в топ четири и се намираше на трета позиция след предпоследния етап за деня. В SS8 Torsby (16,43 км) Мийк се заби в пряспя (виж видео), което му коства над десет секунди и третата позиция в генералното.

Rally Sweden 2017 / Kris Meeke SS05

(No) Crash – Kris Meeke / Paul Nagle in SS05
Full Daily Highlights #1 now online on wrcplus.com

Публикувахте от WRC в 10 февруари 2017 г.

Себастиен Ожие, койсто стартираше пръв по трасето, се намира на пета позиция с изоставане от 3.9 секунди зад Крис Мийк.

„Опитахме всичко по силите си, но е сигурно че условията днес не бяха на наша страна – разясни Ожие на пресконференцията в края на деня. – Следвайки историческите автомобили в следобедните минавания бе доста трудна задача.

„Като цяло съм доволен от карането си и смятам че, върши доста добра работа. Утре ще разполагаме с по-добри условия с което се надяваме за по-приятен ден. Нямахме възможността да покажем възможностите си днес и утре ще покажем на какво сме способни и къде се намираме спрямо другите.“

На шеста позиция в генералното класиране се намира Хейдън Падън, който в следобедните минавания се справи доста добре след промяната на настройките на своето окачване.

Дани Сордо се намира на седма позиция следван от Крейг Брийн, който от своя страна удари камък и счупи своето окачване. Елфин Еван е на девета позиция, като пилотът на DMACK спука гума и имаше проблеми с увереността във вчерашните трудни условия на рали „Швеция“. Челната десетка се затваря от Стефан Лефевр, който се запознава с типичните за „Швеция“ условия зад волана на DS3 WRC.

Юхо Ханинен за съжаление отпадна след удар в дърво (виж видео), повреждайки своят радиатор. Мадс Остбег също отпадна след като, изгуби задното крило на своята Fiesta WRC.

Rally Sweden 2017 / CRASH Hänninen

Juho Hänninen / Kaj Lindström crashing today in SS05

Публикувахте от WRC в 10 февруари 2017 г.

Днес екипажите ще се изправят срещу 125 състезателни километра разделени на седем етапа, като сред тях е и минаването през Колинс Крест.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3314 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]