Тиери Ньовил повежда в рали централна Европа

Thierry Neuville

Тиери Ньовил и Матейн Видаеге са лидери в рали „Централна Европа“ след първите два специални етапа от състезанието.

Белгийското дуо записа третото най-добро време в първия етап в околностите на пистата за конски надбягвания „Чучле“, но след това спечели 8,9 километровата отсечка „Клатови“. Така те се изкачиха на първата позиция с преднина от 1,2 секунди пред От Танак и Мартин Ярвеоя.

„Не беше най-доброто ни представяне“, коментира Ньовил мокрите условия в „Клатови“. „Мисля, че по-добрият избор бе да се кара с гуми за мокро и меки слик. Реших да заложа на мекият слик в последния момент. Имахме проблеми с устройствата против сечене на завоите. Фаровете ни ги осветяваха, и на места не се виждаше добре.“

Осемкратният световен рали шампион Себастиен Ожие разкри, че не е имал добро усещане за своя автомобил, но въпреки това завърши деня на трето място. Той изостава с 4,6 секунди спрямо От Танак, докато съотборникът му и потенциален двукратен световен рали шампион Кале Рованпера е на една десета зад него.

Елфин Еванс, който е основният конкурент на Кале Рованпера в битката за титлата, допусна грешка, като пропусна един от разклоните при преминаването си през „Клатови“. Уелсецът се намира на осмо място, на 4,8 секунди зад своя съперник.

Темо Сунинен, Такамото Катцута и Пиер-Люй Лубе са пети, шести и седми в генералното класиране. Есапека Лапи, който можеше да е трети, получи наказание от 10 секунди заради фалстарт и затваря челната десетка.

Утре екипажите ще продължат приключението си в Република Чехия с шест специални етапа и обща състезателна дължина от 121 състезателни километра, без обеден сервиз.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]