Тиери Ньовил отпадна от рали Ипр, От Танак поема челото

От Танак и Мартин Ярвеоя наследиха по неочакван начин първата позиция в рали „Ипр“, след края на днешния съботен ден. Дуото на Hyundai Motorsport води в класирането с аванс от 8,2 секунди пред Елфин Еванс и Скот Мартин.

Причината зад изненадващият развой на днешния ден дойде, след като Тиери Ньовил и Мартин Видаеге отпаднаха от надпреварата в предпоследната отсечка за ценя. Белгийският екипаж на Hyundai започна деня с епична битка със своите съотборници Танак/Ярвеоя. Естонците поеха челото в класирането още след първата отсечка за деня, но два етапа по-късно Ньовил и Видаеге отново си върнаха позицията. До обедният сервиз те успяха да изградят аванс от 16,2 секунди.

След първите два следобедни етапа Ньовил успя да измъкне още секунди от Танак, преди белгиеца да излети от трасето в SS15 Wijtschate 2 забивайки се в канавката.

Въпреки че феновете му помогнаха да се върне на трасето, Ньовил бе принуден да отбие в страни след около един километър с терминална повреда в своя i20 N.

В общи линии имаше много фракция по пътя от колите пред нас. Нямахме отбелязано това място в записките и нямахме яснота, че е толкова хлъзгаво. Бяхме изненадани и за съжаление колата недозави директно в канавката“ , коментира ситуацията Ньовил.

Този малшанс за белгиецът откри повече от страхотна възможност за От Танак, който има реални шансове да повтори представянето си от преди няколко седмици във Финландия.

Сутринта имахме проблеми със задвижването на колата – коментира Танак. – На обед механиците направиха няколко промени и следобед ситуацията се подобри значително. Първоначално обаче трябваше да се адаптирам към новите настройки на задвижването, което ми отне време.

Утре няма да е никак лесно. Мисля, че ще се наложи да натисна сериозно още от самото начало на деня. Елфин се справя много добре, но и на него няма да му е лесно. Утре е дълъг ден и всичко може да се случи.

Елфин Еванс се опитваше да се доближи до двамата пилоти на Hyundai пред себе си при сутрешните минавания. Следобед обаче, той просто нямаше никакъв шанс да им се противопостави, след като Ньовил и Танак направиха редица драстични промени по своите автомобили.

На трето място зад Еванс след края на днешният ден се намира Есапека Лапи. Финландеца определено е далеч от челото, след като изостава с малко над минута. Челната четворка се затваря от Оливър Солберг, който за кратко бе в битка с Адриен Формо, преди французина да получи цели 20 секунди наказание поради закъснение за старта. Малко по-късно стана ясно, че забавянето на Формо идва то това, че е бил спрян за проверка от местната полиция.

Въпреки това и двамата се издигнаха с по една позиция, след като Крейг Брийн също излетя от трасето по идентичен начин с този на Ньовил. Ирландеца се приземи по таван, като организаторите се принудиха да спрат етапа.

Такамото Катцута е последния оцелял пилот с Rally1 автомобил завършвайки днешния ден на шеста позиция пред лидера в WRC2 Стефан Лефевр.

Андреас Микелсен е втори в WRC2 с изоставане от 25,7 секунди зад Лефевр, докато Йоан Росел продължава да е трети.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2894 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]