Тиери Ньовил оглави класирането в рали Акрополис пред многохилядна публика

Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге поеха лидерската позиция в тазгодишното издание на рали „Акрополис“ с аванс от 0,1 секунди пред впечатляващите Темо Сунинен и Мико Маркула, които участват през този уикенд зад волана на Hyundai i20 N Rally2. С третото най-добро време са Дани Сордо и Кандидо Карера изоставайки с 1 секунди зад Ньовил и Видаеге.

Специално подготвеното асфалтово трасе позиционирано в средата на олимпийския стадион в Атина предостави изключително много екшън и интригуващи моменти на многохилядната публика.

Един такъв момент бе грешка на Андреас Микелсен, който заби своята Skoda Fabia Rally2 evo в бетонната стена. Пилота на Toksport WRT не прецени добре скоростта си за изкуствения мост изпускайки последвалия го десет завой. За съжаление на норвежеца той не успя да изпълни пълните две обиколки на трасето, което ще му коства цели десет минути наказание. Не е ясно дали от Toksport няма да извадят колата от състезанието понеже първата предвидена сервизна зона е чак след края на петъчния ден.

Тази грешка определено ще повлияе на сезона на Микелсен, който избра именно рали „Акрополис“ за своето 6-то валидно за битката за титлата в WRC2 състезание.

На четвърта позиция след 1,95 километровото асфалтово предизвикателство се намират От Танак и Мартин Ярвеоя. Победителите в днешния шейкдаун определено бяха впечатлени от многобройната публика, която наблюдаваше случващото се на трасето.

Атмосферата е невероятна. Дори за шампионат толкова голям като нашия рядко се виждат подобни етапи„, коментира Танак на финала.

Челната петица се затваря от Емил Линдхолм/Рета Хамалайнен, които са още един екипаж участващ в WRC2. Себастиен Льоб и Исабел Галмиш записаха шесто време, като за сега те изостават на 1,3 секунди зад челото бивайки най-бързия екипаж на Ford M-Sport до момента.

Лидера в шампионата Кале Рованпера и ударилия се също в бетонната бариера Есапека Лапи са седми и осми пред Крис Инграм със своята Skoda Fabia Rally2 evo и Крейг Брийн, който затваря челната десетка.

Чисто математически има реална възможност още в рали „Акрополис“ Кале Рованпера да получи световната титла. За да се случи това обаче финландеца трябва да завърши уикенда с 19 или повече точки от От Танак, който определено изглежда мотивиран да притесни пилота на Toyota Gazoo Racing.

Първата същинска макадамова отсечка Loutraki (17,95 км) стартира утре в 07:53 ч.

Генерално класиране след SS1 EKO SSS Olympic Stadium

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2894 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]