Тиери Ньовил на крачка от победата в рали Акрополис

Снимки: RedBull Content Pool

Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге се намират на крачка от победата в тазгодишното издание на рали „Акрополис“. Дуото на Hyundai Motorsport успя да се възползва максимално добре от проблемите на екипажите на Ford M-Sport и в крайна сметка завършиха днешния съботен ден с аванс от 27,9 секунди пред своите съотборници От Танак и Мартин Ярвеоя.

Едва една трета от екипажите успяха да преминат през днешните 147 състезателни километра в околностите около Ламия, които определено бяха изключително трудни. След драматичните събития от сутрешните минавания, следобедните преминаха без толкова шум. Тиери Ньовил бе най-бърз при второто минаване през Пиргос, докато Дани Сордо и От Танак записаха топ времената в последните за деня два специални етапа.

„Деня мина добре за нас – разясни Ньовил. – Следобедните минавания бяха по-тежки понеже имахме проблеми с колата. В крайна сметка оцеляхме и сме тук сега. В един момент софтуера на автомобила ни показа, че имаме проблем с ампеража на хибридната батерия, но в крайна сметка всичко продължи без проблеми.

„Гумите ми не бяха в много добро състояние за последните няколко етапа и аз просто трябваше да карам възможно най-чисто и да избягвам на всяка цена всяка възможност за спукване на гума.

Въпреки че От Танак стартира деня със сериозна заявка да притисне лидерите, естонеца така и не успя да навакса изгубеното си време спрямо Ньовил. В обедния сервиз механиците на Танак отново трябваше да работят по промяна на настройките на i20 N Coupe Rally2, което доведе до подобрение на неговото темпо, но не достатъчно добро за да намали драстично изоставането си спрямо Ньовил.

Дани Сордо успя да се изкачи с една позиция напред, след като Есапека Лапи имаше проблеми с помпата на горивото на своя Yaris Rally1 в предпоследния етапа. Испанеца се намира на трета позиция с аванс от 7,1 секунди пред Елфин Еванс.

Пиер-Люис Лубе се изкачи от седмо на пето място в генералното класиране, благодарение на проблемите на своите конкуренти. Крейг Брийн е шести, следван от Такамото Катцута. Останалата част от челната десетка се допълни с екипажи от WRC2 категорията.

Лошия късмет за Ford M-Sport продължи и днес следобед. Гас Грийнсмит трябваше да спре в SS11 поради неясни технически проблеми, а Йордан Сердеридис получи електрически проблеми.

Последния съботен ден ще изпрати екипажите на север от центъра на рали „Акрополис“ в Ламия. Елефтерочори ще се кара на два пъти, като между тях организаторите са предвидили и 11,26 километров етап на име Елатиа-Ренгини.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]