Тиери Ньовил на крачка от победата в Португалия

Тиери Ньовил и Николас Жилсул ще стартират в днешния последен ден от рали „Португалия“ с аванс от 39.8 секунди. Дуото на Хюндай е на път да запише една дългоочаквана победа, която ще им даде голям тласък в класирането в шампионата при пилотите.

Стратегията на белгийския екипаж бе да държат добро темпо запазвайки гумите за минаванията през 37.6 километровия етап Amarante. Това им донесе доста стабилен аванс спрямо най-близките им преследвачи Елфин Еванс/Даниел Барит.

„Чувствах се удобно с колата, особено в дългата отсечка – коментира Ньовил. – Опитахме се да увеличим аванса си именно там и успяхме да го направим и през двете минавания. Уикендът още не е свършил, но може да се превърне в един истински празник за нас.“

Елфин Еванс, който записа две от шест етапни победи зад волана на своята Фиеста WRC, показа едно стабилно темпо успявайки до края на деня да изгради добра преднина подсигурявайки втората си позиция в Португалия. Въпреки затрудненията си в SS Amarante пилота на М-Спорт успя да завърши деня с аванс от  22 секунди спрямо Тимо Сунинен.

Младото попълнение на М-Спорт за пореден път показа страхотна скорост, като през целия ден устояваше на атаките на Есапека Лапи и се опитваше да се пребори с Дани Сордо за третата позиция. Опитния испанец от своя страна до последно се намираше на трета позиция, докато не получи 10 секундно наказание, което позволи на Сунинен да се изкачи на третото място.

Разликата между Сунинен и Сордо е от крехките 5.3 секунди, докато Есапека Лапи е само на 5.8 секунди от испанеца превръщайки битката за третото място в едно страхотно шоу за феновете днес.

Завърналият се зад волана на WRC автомобил Мадс Остберг бетонира своята шеста позиция пред Крейг Брийн. Лидера в WRC2 Понтус Тидеман затваря челната осмица след още един изключително труден за екипажите ден.

Вчерашните условия бяха идентични с петъчните. Изключително тежки етапи с множество скрити камъни, което отново бе рецепта за тежки инциденти с лидерските екипажи.

Един такъв инцидент  бе този на Крис Мийк и Пол Найджъл, които преобърнаха своят С3 през таван до неузнаваемост. За щастие екипажа е невредим.

Днес по традиция е най-краткия ден от ралито с общо 51 състезателни километра включвайки две преминавания през класиката Fafe.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]