Тиери Ньовил и Крейг Брийн продължават да доминират в рали Ипр след сутрешните съботни минавания

2021YPRES_FD_157
Снимка: Hyundai Motorsport

Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге продължават да водят в класирането на рали „Ипр“ след края на днешните сутрешни минавания. Въпреки че водят, те продължават да са в пряка битка с втория екипаж на Hyundai Motorsport Крейг Брийн и Пол Нейгъл. Разликата между двата екипажа е от крехките 6,8 секунди в полза на белгийския екипаж.

Сутрешните минавания започнаха с етапна победа за Крейг Брийн, който бе намалил изоставането си спрямо Тиери Ньовил на 4,8 секунди. Намиращия се зад тях От Танак обаче спука гума. Естонеца трябваше да спре в етапа за да я смени, но за негово съжаление крикът с който трябва да повдигне своя автомобил се е повредил. Така Танак изпадна назад в класирането като също така се наложи да спре отново в етапа за да пропусне стартиращият зад него Крейг Брийн. Ирландецът успя да запише етапна в SS10 Dikkebus (12,49 км) победа въпреки забавянето от своя съотборник.

Драматичен инцидент от страна на Такамото Катцута в SS10 принуди организаторите да спрат състезанието заради падналия стълб по трасето. За щастие екипажа и публиката се разминаха само с уплах от високоскоростният удар.

Организационният екип успя изключително бързо да се справи със ситуацията и възстанови етапа за рекордно време. Единствения потърпевш екипаж бе този на Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия, които получиха служебно време.

Елфин Еванс се възползва най-много от проблемите на Танак в SS10. Пилотът на Toyota Gazoo Racing се изкачи на третата позиция, като също така записа и първата етапна победа за пилот на японския тим през този уикенд. Тази етапна победа не успя по никакъв начин да застраши пилотите пред него, след като изоставането му спрямо челото е от над 30 секунди. Еванс обаче не може да остане спокоен, след като съотборникът му Кале Рованпера е едва на 2,1 секунди зад него.

Шансове да се намеси в битката за третото място има и Себастиен Ожие. Французина се намира на 10,3 секунди зад Кале, като днес също просто нямаше как да се намеси в битката неуспявайки да запише в нито един от четирите сутрешни етапа време в топ три.

От Така завърши днешните устрешни минавания на самотната шеста позиция с изоставане от почти три минути зад Себастиен Ожие.

Във WRC2 най-бързия пилот тази сутрин бе определено Теемо Сунинен. За негово съжаление той нямаше как да избие огромното си изоставане, но за сметка на това продължава да се намира на третото място. Яри Хутунен също продължава да е на второ място докато Оливър Солберг е лидер. Младия норвежец започна деня с огромен аванс, който започна да се стопява заради повреда в хидравликата на новия Hyunda i20 Rally2.

Следобедните минавания стартират в 15:11 ч. българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]