Тиери Ньовил изненадващо поведе в Корсика, битката продължава до последно

Тиери Ньовил и Николас Жилсул са лидерите след вчерашния съботен ден от рали „Корсика“, с аванс от 4.5 секунди пред Елфин Еванс. Дуото на Hyundai успя да поведе колоната благодарение на сериозна атака в последният 47 километров етап Castagniccia.

Еванс стартира в SS Castagniccia с аванс от 11.5 секунди, след епична битка с Ойт Танак в предходната отсечка. След тази битка големият губещ бе Танак, който за съжаление изгуби шансовете си за място на подиума, след като му се наложи да спре в етапа за да смени спукана гума. Това изпрати пилота на Тойота на цели шест позиции от челото.

След проблемите на Танак аванса на Еванс изглеждаше обещаващо стабилен преди последната отсечка, но за изненада на всички един уверен Тиери Ньовил успя да запише с цели 16 секунди по-добро време от пилота на М-Спорт запазвайки интригата за днешния ден.

„Сутринта не успях да намеря своят усет за да натисна – коментира Ньовил. – Следобед вдигнахме височината на колата, което ми даде увереността да атакувам всеки един етап. Знаех че, трябва да запазя колата на пътя, но когато се чувстваш добре, караш възможно най-здраво опитвайки се да не поемаш големи рискове.“

Еванс от своя страна бе доста изненадан от атака на Ньовил.

„Следобеда стартира добре за нас, но приключи с неочаван край – разясни Еванс. – Изненадахме се, че изгубихме толкова много време в последната отсечка. Очаквахме 3 или 4 секунди, но 16 са огромна разлика. Бяхме шокирани, но най-добре е да забравим за това и да се концентрираме върху утрешния ден.“

Себастиен Ожие изпитваше проблеми със своя Citroen C3 WRC, но вчера успя да уточни възможно най-добре автомобила си, изкачвайки се от шесто до трето място. Въпреки това изоставането на пилота на Ситроен е от 44.8 секунди спрямо Ньовил.

Дани Сордо завърши вчерашния ден на 5.1 секунди зад Ожие, но на спокоен аванс от 42.2 секунди спрямо намиращият се на пето място Тимо Сунинен. Младият финландец изпитваше различни видове малки технически проблеми, но все пак успява да изпълни задачата си.

Разочарован от спуканата си гума Танак, трябваше да се задоволи с шестата позиция на 4.8 секунди пред Есапека Лапи.

Себастиен Льоб, Крис Мийк и Яри-Мати Латвала затварят челната десетка, след пореден тежък ден и за тримата пилоти.

Лидер в WRC2 продължава да е Фабио Адолфи с аванс от 31.6 секунди пред Николай Грязин. Оле Кристиян Вейби затваря челната тройка в категорията. По изключително драматичен начин приключи надпреварата за намиращият се на трета позиция Ерик Камили. Неговото Polo GTI R5 се самозапали в последният етап от деня. За щастие екипажът е невредим, но автомобила изгоря до основи.

Удар по имиджа на Фолксваген? Polo GTI R5 пламъци

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]