Тиери Ньовил е новият лидер в рали „Монте Карло“

Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге са новите лидери след днешните съботни сутрешни минавания от рали „Монте Карло“ 2024. На второ място се намират Елфин Еванс и Скот Мартин, докато Себастиен Ожие и Венсант Ландес са трети.

Пилотът на Hyundai Motorsport завърши вчерашния ден на 16,1 секунди зад временния лидер Елфин Еванс. Тази сутрин белгиеца буквално изненада всички със сериозна атака още от първата отсечка. Той успя да спечели първото минаване през Esparron / Oze с цели 9,6 секунди, което го нареди на второ място. Междувременно Еванс и Ожие се оплакаха от прекалено „внимателни“ записки, не отговарящи на далеч по-сухите условия.

Във втория етап за деня Les Nonières / Chichilianne 1 Ожие отговори на темпото на Ньовил, но не успя да навакса изгубеното време. Французинът дори изпадна на трето място, след като пилотът на Hyundai успя да прескочи и Елфин Еванс, излизайки на първо място.

„Много е жалко, първият етап беше ужасен“, коментира Ожие, който е на 2,2 секунди зад Еванс.

В последната отсечка преди обедния сервиз Ньовил успя да запише идентично време с това на От Танак, което му позволи да увеличи преднината си пред Елфин Еванс на 5,1 секунди. На финала на етапа стана ясно, че Еванс същност е имал проблеми с хибридната система в Les Nonières / Chichilianne 1, което обяснява част от загубеното му време.

„Етапите стават все по-замърсени след всеки автомобил, което ни затруднява. В края на последната отсечка нямах хибридна система за пореден път“, разясни Еванс.

Въпреки че сподели етапната победа в последната отсечка преди обедния сервиз, От Танак се намира на четвърто място с изоставане от над минута зад челната тройка. Естонецът имаше проблеми с двигателя на своя i20 N Rally1 в първия етап, но след това той не се повтори.

Челната шестица се затваря от Адриен Формо и Грегоар Мунстер, който прескочи Андреас Микелсен в генералното класиране. Норвежецът изпусна разклон, което превърна 28,2-секундния му аванс в 5-секундно изоставане спрямо Мунстер.

Такамото Катцута е осми, като в момента се намира в пряка битка за своята позиция с лидерите в WRC2 Николай Грязин и Пепе Лопез.

В WRC2 изключително интересната битка между Николай Грязин и Пепе Лопез продължи. Испанецът стартира деня, записвайки етапна победа, постигайки с едва 0,2 секунди по-добро време от това на Грязин. В следващите два етапа руснакът с български паспорт беше по-бърз от двамата, като до обедния сервиз той увеличи преднината си на 5,9 секунди.

Намиращият се зад тях Йоан Росел не успя да се намеси в битката за първото място. Французинът записа една етапна победа тази сутрин, но тя не бе достатъчна да стопи значителното изоставане му, което към момента е от 8,7 секунди спрямо Лопез.

Вторите минавания стартират от 15:05 часа българско време, като първата от трите отсечки ще бъде предавана на живо по Max Sport 3.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3298 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]