Тиери Ньовил води след петъчните сутрешни минавания на рали Сафари

2021KENYA_RT_132jpg

Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге са лидерите след днешните сутрешни минавания от рали „Кения“. Белгийското дуо има аванс от 5,1 секунди пред най-добре представящият се екипаж на Toyota Gazoo Racing Кале Рованпера/ Йоне Халтунен. На трето място се намират От Танак и Мартин Ярвеоя с изоставане от 26,2 секунди зад своите съотборници в челото на класирането.

Първия същински ден на рали „Сафари“ стартира по очакван за всички начин, но с неочакван избор на гуми. Почти всички екипажи заложиха на меката смес на Pirelli, което се оказа една идея по-добрата стратегия. Още в първата отсечка обаче част от екипажите имаха проблеми. Такамото Катцута изгаси своя автомобил, докато Оливър Солберг се удари и при първоначалната информация нямаше проблеми, но по-късно бе принуден заедно с Арън Джонсън да се опитат да поправят своя автомобил. Междувременно Тиери Ньовил записа първата етапна победа за деня, като единствено най-близо до него бе съотборникът му От Танак, който се изкачи на третата позиция зад Кале Рованпера.

32,68 километровия етап Kedong 1 се оказа доста сериозно предизвикателство за екипажите. Себастиен Ожие изпусна едно от спиранията и изгуби около осем секунди от времето си, по-късно в етапа получи и повреда в един от задните му амортисьори, като причината за това се оказа изтекло масло. Така французина бе принуден да кара в следващия етап с изключително внимание. Стартиращият след него Елфин Еванс удари камък на метри от летящия финал и счупи предно дясно окачване на своя Yaris WRC.

Първоначално двамата със Скот Мартин се опитаха да поправят своя автомобил, но за съжаление не успяха. Скот Мартин направи огромен жест на техните конкуренти и съотборници стартиращи след тях, като с помощта на един от маршалите изхвърлиха тежкият камък от пътя.

Дани Сордо и Борха Росада също отпаднаха в SS3, след като техният i20 WRC се приземи странично след скок на пътя, което го принуди да се завърти и забие в близката канавка. Двамата успяха да извадят автомобила си на трасето, но малко по-късно стана ясно, че ще отпаднат. Така интригата за челната тройка остана между Тиери Ньовил, който спечели SS3 Kedong 1 въпреки пропускането на един от разклоните, Кале Рованпера и От Танак.

В последната отсечка преди обедния сервиз нямаше излишни драми, но Рованпера успя да отговори на темпото на Ньовил и намали изоставането си от 8,2 на 5,1 секунди. Следобедните минавания започват от 13:46 ч. с второто минаване през Chui Lodge.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]