Тиери Ньовил води в Турция след драматичен съботен ден

Снимки: RedBull Content Pool

Тиери Ньовил и Николас Жилсул са лидерите в рали „Турция“ след днешният изключително тежък ден изграждайки значителен аванс пред своята конкуренция. Белгийското дуо на Hyundai Motorsport записа три етапни победи от шест специални етапа завършвайки втория ден от петия кръг от шампионата с аванс от 33,2 секунди.

Ньовил не бе доволен от настройките на колата си, но след като направи редица промени бе доста по-уверен. Това му помогна да излезе пред Ожие докато французина спука гума и имаше подозрения за хидравлични проблеми за неговия Yaris.

„Следобедните минавания бяха по-добре за нас от сутрешните – коментира Ньовил. – Работихме по настройките, което ми даде по-голяма увереност в тежките секции на етапите. Не всичко е свършено обаче. Утре е най-тежкия етап от ралито и ние трябва да се опазим от спукани гуми и поражения по колата, но въпреки това ще е нужно да караме бързо.“

Тежките каменисти етапи и високата температура удариха значително представянията на Себастиен Ожие, Ойт Танак и Елфин Еванс, като и тримата се сблъскаха с най-тежките си проблеми през този сезон до момента.

Ожие успя да излезе на втора позиция в предпоследния етап за деня възползвайки се от забавянето на темпото на Еванс, който имаше сериозни затруднения за да опази гумите си. Въпреки това французина утре ще трябва да се пази от Себастиен Льоб, който се намира на 0,0 секунди зад своя сънародник. Двамата утре ще си спретнат една титанична битка напомняща ни за времето в което двамата бяха съотборници в отбора на Citroen.

Ойт Танак бе най-големият губещ днес. Настоящия световен рали шампион се удари в канавката, след като получи повреда в кормилната уредба на своя i20 WRC. Това доста сериозно удря амбициите на естонеца за защитаване на титлата с оглед изключително малкия брой оставащи кръгове до края на сезон 2020.

Челната петица се затваря от Кале Рованпера/Йоне Халтунен, които изостават с 18 секунди зад Еванс/Мартин. Младия Рованпера спука гума в първия следобеден етап, което го накара да смени ритъмът си до края на деня.

Най-добре представилият се екипаж на M-Sport бе Теемо Сунинен/Ярмо Летинен, които завършиха днешния ден на шеста позиция с изоставане от почти минута зад Рованпера/Халтунен. Гъс Грийсмит/Елиът Едмънсон и Пиер-Люис Льобе/Винсент Ландас затварят челната деветка.

Каетан Каетанович се намира на десета позиция в генералното и на първа в WRC3 водейки с аванс от 46,3 секунди пред Малко Булачиа и третия Емили Фернандез. Лидер в WRC2 е Понтус Тидеман с аванс от над минута и половина пред Адриен Формокс и Ерик Бринилдсен.

Неделният ден се очаква да бъде дълъг и интересен. Екипажите ще преминат на два пъти през най-дългият етап от ралито и на два пъти през кратък етап прекосявайки 88,86 състезателни километра за един ден. От телевизия Max Sport 2 ще излъчат на живо полседният пауър етап, както и първото минаване през него по-рано през деня.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]