Тиери Ньовил води в едно високоскоростно рали Ипр

Снимка: Hyundai Motorsport

Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге са лидерите в рали „Ипр“. Белгийския екипаж бе очаквано изключително бърз завършвайки първия ден от надпреварата на първо място с аванс от 7,6 секунди пред своите съотборници Крейг Брийн и Пол Нейгъл. Третото място е и за третия екипаж на Hyundai Motorsport От Танак/Мартин Ярвеоя, които се намират на 23,6 секунди зад Брийн и Нейгъл.

Рали „Ипр“ започна с етапна победа за От Танак, който пое лидерската позиция. Във втория етап обаче естонеца допусна грешка, която позволи на Крейг Брийн и Тиери Ньовил да го прескочат в битката за челната двойка. Така и тримата окупираха първите три позиции загатвайки за скоростта с която се оказва, че разполага на рали „Ипр“ i20 Coupe WRC.

До обедния сервиз борбата за първото място се разви изцяло между Тиери Ньовил и Крейг Брийн, които са и едни от най-опитните пилоти в рали „Ипр“. Междувременно екипажите на Toyota Gazoo Racing по никакъв начин не успяха да притиснат своите корейски съперници, като видимо Yaris WRC бе по-трудната за каране кола по изключително бързите и тесни асфалтови отсечки на рали белгийското рали.

Следобедните минавания започнаха със сериозна атака от страна на Ньовил, който успя да увеличи авансът си на 7,6 секунди пред Брийн въпреки отменения поради проблеми със сигурността осми етап.

Деня за От Танака и Мартин Ярвеоя определено не се разви по предварителният им план. В следобедните минавания не успяха да се доближат до своите съотборници, като за капак на всичко имаха проблеми с мощността на своя i20 WRC. Зад тях на четвърто място днес завършиха Кале Рованпера и Йоне Халтунен, които се оказаха най-бързия екипаж на Toyota Gazoo Racing въпреки сравнително малкият си опит на асфалт. Въпреки това те се намират на 1,4 секунди зад Танак и Ярвеоя.

Челната петица се затваря от Елфин Еванс и Скот Мартин, които имаха сериозни затруднения с това да намерят правилната рецепта за добро представяне в рали „Ипр“. Те се намират на 0,8 секунди зад Рованпера/Халтунен и същевременно имат аванс от 6 секунди пред Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия. Лидерите в шампионата неуспяха да се възползват от своята стартова позиция и изпаднаха назад в класирането.

Такамото Катцута и Пиер-Люис Лубе допълват челната осмица. Французина имаше момент който безмалко да го извади от надпреварата. Не такъв късмет имаха обаче пилотите на M-Sport. Адриен Формо удари своята Fiesta WRC приключвайки надпреварата в канаваката. По подобен начин отпадна и Гас Грийнсмит, като така и двамата не успяха да достигнат до финала на петъчния ден.

В WRC2 битката бе доста драматична. Николай Грязин и Теемо Сунинен бяха изключително бързи. Руснакът се опитваше да пребори Сунинен, но излетя от трасето в предпоследния етап преди обедния сервиз. Финландеца успя да изгради аванс от 22,7 секунди, но по-късно изпадна назад в класирането след проблеми. Това позволи на Оливър Солберг да поеме челото зад волана на i20 Rally2.

Синът на Петер Солберг завърши първия ден с аванс от почти три минути пред своя съотборник Яри Хутунен. Теемо Сунинен завърши днес на трета позиция с изоставане от над десет минути зад лидера.

Йоан Росел е лидер в WRC3 са аванс от 23,6 секунди пред Себастиен Бедорет. На трето място се намира Петер Ян Мишеле Крако.

Утре рали „Ипр“ стартира с най-дългия етап 25,86 километровия етап Hollebeke от 10:11 ч.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]