Тестове с колата от 2016 помогнаха на Ситроен да уточнят C3 WRC на асфалт

С началото на рали „Корсика“ всички ние се чудехме къде ще се намира Ситроен на асфалт, особено след проблемите на отбора на Монте Карло.

Нещата обаче се развиха към една неочаквана посока, след като Крис Мийк поведе убедително в ралито още от първия етап. В края на първия ден Мийк водеше с убедителна преднина, но проблеми с налягането на маслото извадиха северноирландецът от надпреварата.

„Ок, всички сме огорчени от резултата – коментира Мийк. – Но най-важното е че показахме едно много добро темпо и разполагаме с един много добър автомобил.“

На тестовете Мийк успява да извади максимума от новата кола, като за тази цел от екипа са разполагали с DS3 WRC използван за сравнение.

„За мен бе изключително важно да се върнем на първото тестово трасе и да направим колата да работи добре там. Постигнахме го- допълни пилотът на Ситроен. – Наличието на DS3 ни помогна значително. Не забравяйте, че DS3 WRC е един истински шампионски автомобил, който е разработен от Себастиен Льоб. В по-късен етап аз го използвах за да притисна фолксвагените.

„Не съм се качвал в DS3 от доста време, може би последно го карах около 20-30 километра. Това обаче ми бе повече от достатъчно за да усетя колата отново, като благодарение на нея успях да усета какво искам от C3.

„Успяхме да постигнем същото усещане с новата кола, което ни помогна значително за тестовете преди Корсика. По време на състезанието колата бе невероятно. Просто не исках да слизам от нея. Това бе най-позитивното за мен в Корсика.

„Можехме да победим в състезанието, не успяхме, но със сигурност показахаме на какво е способна колата и че може да побеждава навсякъде от сега нататък.“

Ив Матон от своя страна смята, че екипа няма нужда да разчита толкова много на стари технологии особено от към въпросът с окачването.

„Ние разибраме, че наученото от предходните коли не винаги е приложимо за този автомобил – коментира Матон. – Някои решения от миналото не са подходящи за новата кола. В този случай трябваше да се върнем назад за да намерим отправна точка и да видим, къде се намираме и по какво трябва да работим.

„Само за няколко дни ние успяхме да направим огромна стъпка напред. От една страна резултата в Корсика е разочароващ, но през последните две ралита ние показахме че, Крис и новата ни кола са конкурентноспособни на асфалт и макадам.“

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3252 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]