Тежки условия очакват екипажите в 51-вото рали Стари Столици

Изключително сложни и непредвидими условия ги очаква днес участниците в 51-вото издание на рали „Стари Столици“. Дъжд, мъгла и ниски температури ще превърнат шуменското рали в едно истинско предизвикателство за човек и машина.

През техническия преглед успешно преминаха 26 екипажа, като само единствено Иван Ангелов/Свилен Славов няма да стартират през този уикенд.

За част от екипажите подобни условия ще бъдат доста по непознати. Еди от тези екипаж е този на Антон Титов/Динко Георгиев (Skoda Fabia R5, RC2), които ще направят първото си рали заедно зад волана на новата Skoda.

„Трудно е да направим каквато и да е прогноза – коментира Титов. – Радвам се, че сме в Шумен и с нетърпение очаквам да видим какво ще се случи по етапите. Реално това ще бъде първото ни мокро състезание с този автомобил. Динко също ще опознава автомобила тепърва. Не знам какво може да очакваме, но амбициите ни са за добро класиране.“

Друг екипаж който ще трябва да свиква със своя автомобил на дъжд е този на Даниел Попов/Ангел Башкехайов. Дуото на „Ясен Попов Рейсинг“ ще направят втория си старт зад волана на своето Peugeot 208 Rally4 след инцидента от рали „Сливен“.

„На сухо определено познаваме колата, но на мокро нямаме голям опит. В Сливен нямахме голям шанс да я опознаем в такива условия. Този уикенд ще следим битката в RC4 и ще видим какво може да постигнем“, разясни Даниел Попов по време на церемонията по откриването.

Тези условия може и да дойдат като добре дошли за Георги Василев/ Стефан Добрев (Mitsubishi Lancer Evo IX, RC2). Сливенския екипаж има богат опит в това рали и по традиция дъжда може да намали разликите от далеч по-добрия автомобил на екипажа на Мирослав Ангелов/Георги Гаджев.

„Конкуренцията е много по-подготвена от нас – коментира Стефан Добрев. – Автомобилите им са от различно поколение и далеч по-истинска техника за рали. Ние ще дадем всичко от себе си. Надяваме се всички екипажа да завършат безаварийно.“

Местните асове Мартин Сурилов/Здравко Здравков (Mitsubishi Lancer Evo IX, RC2) определено може да поднесат някоя изненада през този уикенд и да разбъркат точките. Традиционно Сурилов е изключително силен на домашна земя познавайки всеки един сантиметър от трасетата около Шумен.

„Успяхме да подготвим колата точно както ние си знаем. Ще направим всичко възможно да достигнем до финала. Пожелавам на всички екипажи успех“, обясни Сурилов след като двамата със Здравков преминаха през стартовата арка.

В днешния първи ден от рали „Стари Столици“ на екипажите им предстоят четири специални етапа с обща състезателна дължина от 51,21 километра. Първия етап СЕ1 Велики Преслав стартира от 14:40 ч. Времена на живо можете да следите от тук.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]