Танак щурмува челото и вече е лидер в рали Уелс

Ойт Танак и Мартин Ярвеоя са лидерите в рали „Уелс“ след края на първият същински ден.

Естонеца успя да се възползва от това че, стартира пръв в предпоследната свечеряваща се отсечка Dyfnant и записа най-добро време преди да падне ноща. За негов късмет допълнителни фарове не работиха адекватно и трябваше да ги поправи в прехода преди старта на последната изцяло нощна отсечка Aberhirnant, която пилота на Тойота също спечели.

Себастиен Ожие записа две трети времена в същите два етапа, като така цементира второто място в генералното класиране с изоставане от 3.4 секунди зад Танак. Французина първоначално изпадна на трето място при преминаването си през Dyfnant 2, но при последната отсечка за деня той успя да прескочи временният до тогава лидер Крис Мийк, като разликата между двамата след края на петъчният ден е от 0.2 секунди.

На четвърто място се намира Тиери Ньовил, който постоянно се опитваше да настрой своите допълнителни фарове изпадайки от челото с изоставане от 8.4 секунди зад Танак.

Яри-Мати Латвала претърпя доста сериозна катастрофа, която принуди организаторите временно да спрат отсечката, което повлия на условията и голяма част от екипажите кара в пълни нощни условия.

Ударът на Латвала, който принуди организаторите да спрат временно надпреварата

Именно Крейг Брийн и Пол Нейгъл трябваше да пропуснат Андреас Микелсен/Андрес Яегер пред себе си заради драстично различните условия в които стартираха. Двата екипажа на Хюндай завършиха на пето и шесто място с разлика от 7.8 секунди по между си.

Тиймо Сунинен и Елфин Еванс затварят челната осмица пред Понтус Тидеман и лидера в WRC2Pro Ян Копецки. Чехът отново трябва да се изправи срещу младият и изключително талантлив свой съотборник Кале Ровампера. Двамата си спретнаха една интересна битка чийто победител за сега е Копецки с аванс от 7.5 секунди. Трети в класът е Гъс Грийнсмит, който получи накагазние от четири минути  и половина.

Пиер-Люйс Льобет е лидер в WRC2 пред Петер Солберг с аванс от 35.7 секунди.  Трети е Адриен Формакс.

Утре се очакват също толкова непредвидими условия, каквито бяха и днес. Екъшна започва от 10:06 ч. българско време, като екипажите ще преминат през класиката Sweet Lamb.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]