Танак увеличава авансът си след сутрешните съботни минавания на Арктик рали Финландия

Ott Tanak
Снимки: RedBull Content Pool

Ойт Танак и Мартин Ярвеоя увеличиха своя аванс след края на днешните сутрешни минавани от „Арктик рали Финландия“.  Първите 72 състезателни километра за деня преминаха отново под доминацията на естонския екипаж, като записаха две от три етапни победи. Техния аванс преди днешния обеден сервиз е от 23,6 секунди, като в SS4 за щастие успяха да се опазят от грешката им в SS4, където за малко да останат забити в пряспа.

Най-близо до екипажът на Hyundai е този на Кале Рованпера и Йоне Халтунен, които са в пряка битка с Крейг Брийн и Себ Маршал. И двата екипажа дават възможно най-много от себе си, като превърнаха битката за второто място в една истинска война. В крайна сметка преди обедния сервиз разликата между двамата е от крехките 5,3 секунди в полза на екипажа на Toyota.

Не далеч от битката за второто място се намира Тиери Ньовил със своя навигатор Матейн Видаеге. Белгиецът има доста сериозни затруднения за да свикне със своя навигатор, като самия той призна, че му е трудно да възприема записките.

„Изпитвам сериозни затруднения с възприемането на записките – разясни Ньовил. – Опитах се да се фокусирам върху работата си и дадохме всичко най-добро което успяхме тази сутрин.“

Въпреки проблемите си екипажът на Hyundai се намира на 5,8 секунди зад Крейг Бийн и Себ Маршал.

Челната петица се затваря от един бързо намаляващ изоставянето си екипаж. Това са Елфин Еванс и Скот Мартин, които записаха и първата си етапна победа в SS4 тази сутрин. Те се намират на 2,6 секунди зад Ньовил/Видаеге, което им дава пълната възможност да атакуват подиума и да завършат днешния ден в челната тройка.

Един от екипажите в топ категорията определено впечатлява всички този уикенд. Това са Оливър Солберг и временният му навигатор Себ Маршал. Младия норвежец записа едно трето, едно четвърто и едно шесто най-добро време в едва първият си същински състезателен ден зад волана на WRC автомобил. Само за три етапа тази сутрин той се изкачи от осма на шеста позиция.

Въпреки това той има тежката задача да задържи зад себе си далеч по-опитни пилоти, които съумяват да запазват новите гуми на Pirelli доста по-добре.  Зад него на 1,1 секунди се намира Такамото Катцута, а на още 2,9 секунди е и самия Себастиен Ожие, който днес определено е по-доволен от представянето си.

Teemu Suninen

Двата екипажа на M-Sport се намират на девета и десета позиция със сериозно изоставане от темпото на своите конкуренти.

Най-бързият пилот с R5 автомобил е Есапека Лапи (Volkswagen Polo GTI R5), който е и лидер в WRC2 с аванс от 33,1 секунди пред Андреас Микелсен (Skoda Fabia Rally2 evo). Николай Грязин (Volskwagen Polo GTI R5) е трети с изоставане от 7,4 секунди зад Микелсен.

Теему Асунмаа (Skoda Fabia Rally2 evo) е лидера в WRC3 следван от Егон Каур (Vokswagen Polo GTI R5) на 2 секунди и Ерик Пиетаринен (Skoda Fabia R5) на трето място.

Следобед на екипажите им предстоят вторите минавания през днешните три специални етапа. Отсечката Kaihuavaara 2 ще бъде излъчвана на живо по телевизия Max Sport 1 от 17:00 ч.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]