Танак уважава заповедите идващи от Корея

От Танак разкри пред медии, че е приел с неохота заповедта да се задържи на второ място в рали „Акрополис“, която е дошла директно от президента на Hyundai Motorsport Шон Ким, а не от временно изпълняващия ролята на директор на спортната програма Жулиен Монсет.

Рали „Акрополис“ далеч не се разви както се очакваше за Кале Рованпера и екипа на Toyota Gazoo Racing. Това позволи на пилотите на Hyundai да намалят изоставането си спрямо финландеца в битката за титлата. Ако намиращия се на второ място в шампионата От Танак бе спечелил гръцкото рали, то естонеца щеше да има пасив от под 50 точки спрямо Кале, с оставащи максимум 90 точки за спечелване до края на сезона. Чисто математически ако Танак бе взел победата и спечели пауър етапа, разликата му с Рованпера щеше да е точно 42 точки.

За сметка на тази възможност за Танак Шон Ким е издал заповедта Тиери Ньовил да остане на първата позиция без да бива допълнително притискан за оставащите два специални етапа до края на ралито.

Не е имало обаждане от Жулиен Монсет – коментира Танак, който въпреки заповедта щеше да му се наложи да превърне 25 секундно изоставане в аванс в рамките на едва два специални етапа. – Това решение да спра да притискам Тиери дойде директно от върха. В крайна сметка се налага да го уважа.

От лична гледна точка щеше да е хубаво да можем да притиснем Кале още повече. Сезона не е свършил още, но решението си е решение.“

От Танак подлага на въпрос дали подобно решение би било взето ако двамата с Ньовил се намираха в същата ситуация, но с белгиеца в ролята на догонващ.

„Мисля, че ако ситуацията бе същата най-вероятно отново щеше да има някакви решения„, коментира Танак.

Тиери Ньовил от своя страна не е много съгласен с изказванията на Танак.

„Не мисля така – разяснява Ньовил. – Мисля, че всички искаме историческия момент с трите места окупирани от автомобили на Hyundai. Знаейки през какво сме минали и колко здраво сме работили един такъв резултат би накарало хората в Корея да се гордеят с нас.

Естонеца също така не е доволен и от Дани Сордо, който според неговите думи е бил инструктиран да пропусне Танак да заеме петото място с цел подобряване на стартовата си позиция за съботния ден.

„Съобщението (това за задържането на втората позиция от Танак) дойде 2-3 минути преди старта на етапа и ние все пак успяхме да си видим телефона за разлика от други хора в петък. Все пак това са решения на отбора и ние работим за този отбор и уважаваме техните желания Като отбор, те постигнаха добър успех и за това ги разбирам за начина по който искат да завършат„, коментира Танак.

От друга страна Жулиен Монсент не смята, че тези решения ще попречат на неговите пилоти да се борят за титлата.

Жулиен Монсент и Шон Ким в рали „Акрополис“

Не сме изоставили възможността за взимането на титлата при пилотите – разясни Монсент. – Шансовете и вероятностите днес бяха много малки и нашата основна цел бе да подсигурим тройния подиум за отбора, което е историческо постижение. Трябва да гледаме голямата картина и интересите на отбора.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]