Танак стартира в последния ден от рали Германия с аванс от 21 секунди

От Танак и Мартин Ярвеоя успяха да задържат зад себе си Андреас Микелсен/Андрес Яегер в следобедните вчерашни минавания, докато Себастиен Ожие продължава да е близо до лидерите.

Въпреки че, заложи на сигурно и внимателно темпо Танак успя да увеличи аванса си с 3.7 секунди след двете минавания през краткият етап Arena Panzerplatte. По-късно при второто минаване през изключително тежкият 41 километров етап Panzerplatte Микелсен си възвърна 1.5 секунди, като по-късно навакса още 3.8 секунди в етапите Freisen и Romerstrasse.

Пилотът на Ситроен също така увеличи преднината си пред Ожие, въпреки че световният шампион бе единствения с етапна победа от тримата на чело, като така днес Микелсен стартира с аванс спрямо французина от 8.2 секунди.

След като прекият конкурент за титлата на Ожие – Тиери Ньовил отпадна поради повреда в окачването, пилотът на М-Спорт призна, че вече гледа с едното око към точките.

Пилотът на DMACK Елфин Еванс успя да си върне чевъртата позиция от Юхо Ханинен, след като финландецът имаше проблеми с един от амотртисьорите на неговата Тойота към края на 41 километровият етап Panzerplatte. Така двамата стартират днешния ден с разлика от 4.2 секунди.

Крейг Брийн успя да навакса изоставането си вчера следобед, като днес стартира с изоставане от 14.2 секунди и с пълни шансове да се намеси в битката за четвъртата позиция.

Ханинен не бе единственият пилот с проблеми при второто преминаване през Panzerplatte. Крис Мийк, който се удари и рестартира в надпреварата, трябваше да отпадне отново поради вероятни промени с водната помпа на неговият Ситроен C3 WRC.

Междувременно Яри-Мати Латвала, който взе етапната победа в последната отсечка за деня, Ян Копецки и Есапека Лапи се оплакаха от изспускаши гуми след удар в малки камъни при сеченето на завоите. Това обаче изигра лоша шега на Копецки, който завърши деня на втора позиция в WRC2 зад Ерик Камили и Понтус Тидеман. Разликата между Ерик Камили и Ян Копецки в края на вчерашния ден е от почти минута и половина в полза на Камили.

Дани Сордо, който отпадна в петък и стартира отново по системата рали 2, определено имаше един доста по-добър вчерашен следобед. Испанецът бе невероятен, като записа най-добро време и в трита следобедни етапа Panzerplatte. При второто минаване на  41 километровият етап Panzerplatte Сордо записа етапната си победа постигайки с едва 1.8 секунди по-добро време то това на Андреас Микелсен. Най-интересното бе, че челната петица се намираше в едва 8.8 секунди, като „най-бавен“ от тях бе Крейг Брийн.

Днес на екипажите им предстоят едва 50 състезателни километра, които определиха като изключително скучни и безмислени поради конфигурацията на етапите днес.

Последната отсечка от ралито ще бъде излъчена на живо по БНТ HD от 13:00 часа.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]