Танак спечели в Германия, Тойота триумфира с 1,2 и 3

Ойт Танак и Мартин Ярвеоя записаха своята трета поредна победа на рали „Германия“ излитайки още по-напред в класирането при пилоти и навигатори.

Днешния ден не бе лесен за Танак, който имаше проблеми със спирачките на своята Тойота, като така бе принуден да бъде изключително внимателен в последната отсечка от състезанието. Въпреки това Той успя да удържи аванса си завършвайки състезанието с преднина от 20.8 секунди.

„Страхотен резултат за отбора, сигурен съм че, довечера ще има голям купон – разясни Танак. – Все още остават още четири кръга и ние трябва да останем фокусирани. Шампионата не е решен и както видяхме през този уикенд нищо не идва толкова лесно. Не винаги ние сме най-бързите, но пък сме най-постоянните, което ни помогна да спечелим състезанието.“

На второ място завърши екипажа на Крис Мийк и Себ Маршал, които показаха една нова страна и се разграничиха от типичният за тях начин на пилотиране. Зад тях на трета-та позиция са Яри-Мати Латвала и Мика Антила с изостване от 15.2 секунди зад Мийк/Маршал.

Тиери Ньовил и Николас Жилсул така и не успяха да се съвземат от съботните си проблеми и въпреки страхотното темпо през целият уикенд нямаше как да се преборят с трита екипажа на японците.

От Хюндай за пореден път заложиха на стратегия, като Дани Сордо закъсня нарочно на излизане от сервиза днес, за да може да позволи на Ньовил да запише по-голям брой точки.

Андреас Микелсен и Андрес Ягера завършиха на шеста позиция пред Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия, които също бяха побутнати от отбора на Ситроен, след като Лапи също закъсня нарочно на излизане от сервизният парк получавайки наказание.

Рали „Германия“ определено може да се счете за едно от най-лошите за Ситроен, като и двата им екипажа се оплакаха доста от работата на автомобилите си.

„Разбира се това не бе уикенда, който очаквахме, но дадох всичко от себе си – коментира Ожие. – Бях на пълна газ през повечето време, но не беше достатъчно. Времената ни просто не бяха там а после и спуканите гуми определено не ни помогнаха. Имахме надеждата да запишем добри точки за шампионата, но ситуацията ни не се подобри.“

На девете и десета позици са Гъс Гринсмит и Такамото Катсута, чиято цел бе само и единствено да трупат опит.

Във WRC2Pro победител е Ян Копецки с навигатор Павел Дреслер, следвани от Ерик камили/Бенджамин Велияс и Кале Ровампера/Йоне Халтунен.

При WRC2 победата е за Фабиан Крейм/Тобияс Браун. Мариян Гриебел/Пирмин Уилкхофер и Каетан Каетанович/ Мачиек Счепанияк са втори и трети.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]