Танак продължава да води, Ожие с драматично отпадане от Арктик рали Финландия

Ott Tanak
Снимки: RedBull Content Pool

Лидерите в „Арктик рали Финландия“ Ойт Танак и Мартин Ярвеоя завършиха днешния съботен ден отново без да бъдат притеснявани. Следобедните минавания определено бяха доста по-трудни от колкото сутрешните, най-вече заради множеството изровен макадам по идеалната линия.

Много от екипажите трябваше да подходят изключително внимателно, но въпреки това задачата със запазването на гумите се оказа мисия невъзможна. Танак и Ярвеоя записаха само една от три етапни победи днес следобед, като авансът им до края на деня се увеличи с едва една секунда и вече е 24,1 секунди.

Един от най-големите губещи днес бе самия Себастиен Ожие, който буквално на 100 метра от края на етапа се заби в пряспа изпадайки на далчената 22-ра позиция с изоставане от над 11 минути зад челото. Французина имаше реални шансове да влезе в челната петица, но тази грешка определено го удря по амбициите му за още една световна титла през този сезон.

„Просто гумите ни свършиха, както и на другите – разясни Ожие. Колата вървеше малко по-странично от колкото трябваше, подпряхме пряспата и в последствие предницата се заби в снега.“

На въпроса, колко сте ядосани от случилото се Ожие отговаря: „Не много, това е уикенд които си готов да забравиш имайки в предвид, че ще си пръв на трасето.“

Най-интересно обаче бе зад естонския екипаж. Тиери Ньовил успя да прескочи своя съотборник Крейг Брийн и се нареди на третото място на опасните 9,9 секунди зад втория Кале Рованпера. Младия финландец веднага отговори на темпото на Ньовил записвайки първата си етапна победа и увеличавайки авансът си на 14,9 секунди. В последния етап за деня Ньовил отговори също благодарение на това, че запази максимално добре своите гуми. В края на деня разликата между двамата е от крехките 1,8 секунди, като това означава, че утре ще бъдем свидетели на една титанична битка.

Craig Breen

Назад в класирането Крейг Брийн не успя да поддържа темпото на свойте съперници, но за сметка на това се намира на добра позиция с оглед битката при производителите. Утре пилотът на Hyundai ще има тежката задача да се опази от Елфин Еванс, който завърши днешния ден на 10,1 секунди зад него.

На шесто място след края на днешния ден е впечатляващият дебютант Оливър Солберг. Младия пилот определено се наслаждава на възможността си показвайки същевременно своя доста сериозен потенциал.

На финала на последният етап той коментира представянето си по следния начин: „Завоя бе доста труден. Изгубих си очилата и затова мисля, че карах по-бързо защото не виждах нищо!“

На 7,6 секунди зад Солберг се намира Такамото Катцута, който въпреки всичко прави едно от най-добрите си представяния до сега.

Esapekka Lappi

Челната десетка се затваря от дуото на M-Sport, следвани от лидера в WRC2 Есапека Лапи, който води с 49,8 секунди пред Андреас Микелсен. Трети в WRC2 продължава да е Николай Грязин.

Лидер в WRC3 е Теему Асунма с аванс от едва 12,5 секунди пред Егон Каур, като така битката между двамата ще се реши в последния ден от състезанието. Третие е Ерик Пиетаринен на над минута зад първите двама пилоти.

В последният ден от ралито организаторите са предвидили едва една отсечка, която ще се кара на два пъти. За щастие на българските фенове и двата етапа ще бъдат предавани на живо по телевизия Max Sport 2. Първото минаване започва в 10:00 ч., а пауър етапа стартира в 13:00 ч.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]