Танак продължава да води в Португалия, Мийк опасно близо до лидера

Ойт Танак и Мартин Ярвеоя продължават да са лидерите в рали „Португалия“ въпреки изключително драматичният момент за дуото на Тойота.

Авансът им от 15 секунди буквално се изпари до крехките 4.3 секунди, след удар и повреда в предно дясно окачване на Yaris WRC. Това принуди естонците да преминат през най-дългата и последна отсечка за деня с не повече от 40 км/ч, след като не успяха да се справят с повредава в прехода преди старта на етапа.

Танак и Ярвеоя работят по спирачките си в прехода

Подобен проблем сполетя и едни от най-близките им преследвачи Яри-Мати Латвала/Мика Антила, които се справяха повече от блестящо през целият уикенд, но удара ги изпрати на единадесетата позиция в генералното класиране. При сутрешните минавания проблеми със спирачките за Танак, позволи на Латвала да стопи разликата от 17.3 секунди на 5.1 сек. Превръщайки съботния ден в една истинска война.

„Двадесет и пет километра преди края на деня счупихме преден десен амортисьор – коментира Танак. – Пет километра преди това влязох прекалено широко за един завой и дори трябваше да карам на задна. Етапа определено бе предизвикателен. Утре, ако нямаме проблеми, би трябвало да бъде добър ден за нас.“

На второ място в края на съботния ден се наредиха Крис Мийк/Себ Маршал, които трябваше да карат в последната отсечка за деня без ръчна спирачка. Въпреки проблемът си, те все пак успяха да ударжат зад себе си Тиери Ньовил/Николас Жилсул. Екипажа на Hyundai изостава със само 4.9 секунди спрямо съперниците си от Toyota.

Високите температури, немърдащият се прехуляк и тежки етапи подсигуриха за една голяма интрига във вчерашния най-дълъг ден от ралито.

Лидерите в шампионата Себастиен Ожие/Жулиен Инграсия завършиха вчерашния ден на четвърта позиция с изоставане от 21 секунди зад лидерите, като освен с тежките условия трябваше да се борят и с тактическата маневра на Hyundai.

С Дани Сордо и Себастиен Льоб без никакви шансове за добро класиране, от отборът им зададоха задачата нарочно да получават наказания за закъснения с оглед това да стартират и двамата зад Ожие и преди Ньовил, подсигурявайки на съотборникът си доста по-чисто трасе от това на французина.

Така Ожие разполагаше с две коли по-малко да чистят трасето пред него. Съотборникът на Ожие в Ситроен Есапека Лапи се изкачи от осма на пета позиция, прескачайки Тимо Сунинен, който изостана с около половин минута зад финландеца. Елфин Еванс затваря челната седмица пред лидера в WRC2 Pro Кале Ровампера и Ян Копецика, който трябваше да кара с отворен капак през почти цялната първа отсечка за деня.

Лидерът в WRC2 Пиер-Люис Льобет (Skoda Fabia R5) затваря челната десетка в генералното класиран след съботния предпоследен ден от рали „Португалия“.

В неделя са педвидени пет специални етапа, включително и две преминавания през популярната отсечка Fafe. Не пропускайте да гледате на живо случващото се в последната отсечка от рали „Португалия“ по телевизия Ринг.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]