Танак подписа с Тойота

Днес в официално съобщение до медиите от Тойота разкриха, че са подписали с От Танак за следващият сезон.

Настоящият пилот на М-Спорт ще се присъедини към Яри-Мати Латвала и Есапека Лапи за сезон 2018, като така Юхо Ханинен излиза от отбора на базираният във Финландия японски тим.

Заедно с това Ханинен няма да вземе участие в последният кръг от този сезон рали „Австралия“. От друга страна неговият навигатор, добре познатият на всички Кай Линдстрьом се превръща в новият спортен директор на рали програмата на Тойота.

„Доволни сме, че успяхме да подсигурим услугите на От, който наблюдаваме от доста време – коментира Томи Макинен. – Той представлява перфектният микс между младост и опит, смесени с правилна нагласа и поведение. Това отговаря напълно на нашата философия.

„Както нашата кола От успя да изненада всички през този сезон, което ме кара да съм сигурен, че ще постигнем силно партьорство.

„Искам да поздравя Кай за неговата нова роля – допълва Макинен. – Един от най-силните ми спомени с него е нашата победа на рали „Монте-Карло“. Накрая бих искал да благодаря на Юхо, който свърши много за нас. Той винаги ще остане член на нашето семейство.“

Тези които следят кариерата на От Танак помнят много добре, че той на няколко пъти напуска М-Спорт и с всяко завръщане в отбора на Малкълм Уилсън естонецът се завръщаше още по-силен.

До края на сезона Танак ще продължи да се бори за цветовете на М-Спорт, като заедно с това има сериозни шансове да се бори и за титлата при пилотите срещу своят съотборник Себастиен Ожие. За сега Танак изостава с 37 точки спрямо Ожие преди оставащите два кръга до финала на сезона.

Със своята 30 годишна възраст Танак определено е започнал да изгражда сериозна състезателна кариера. През 2008 и 2009 той е национален шампион на Естония. Веднага още през 2009 той взима участие в първото си рали от WRC, а през 2010 печели European Pirelli Star Driver. 2017 е годината в която Танак записва своята първа и втора победа в световния рали шампионат. В WRC до момента той е записал 77 старта и десет подиума, взимайки 73 етапни победи.

От М-Спорт също разпространиха съобщение до медиите в което Маклъм Уилсън отправя своите благодарности към От Танак и Мартин Ярвеоя.

„За нас е тежко, че ще кажем чао на От и Мартин, които изиграха огромна роля в нашият успех през този сезон – коментира Уилсън. – Няма спор, че той е пилотът в който най-много вяра съм имал и е получавал най-много възможности. Но въпреки това талантът му е неуспорим.

„Той винаги е бил бърз. Още от когато го видях за пръв път видях, че разполага със сериозна скорост. А през последните години той се превърна в изключително завършен пилот и сериозен претендент за титлата.“

В световните рали среди донякъде се укротиха с новината за От, като всичкото внимание се прехвърли към това на къде ще поеме Ожие. Има все по-сериозни слухове, че французина ще се завърне в Ситроен, но въпреки това излезе информация, че и от Хюндай са поставили свое предложение на масата за преговорите.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2747 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]