Танак отново уникален и в Испания

Считаните за аутсайдери в битката за титлата обещаха да бъдат на максимум с оглет това да настигнат лидерите в шампионата.

Ойт Танак и Райго Молдер показаха сериозно темпо на изключително хлъзгавия испански макадам, повеждайки в класирането пред Дани Сордо/Карлос Дел Барио с аванс от 26.8 секунди зад волана на Ярис WRC. Испанското дуо от своя страна завърши деня с аванс от 2.9 секунди пред Елфин Еванс, който  затваря челната тройка.

С вчерашното си представяне Танак успя да „избяга“ на Ожие и Ньовил, които завършиха деня на седма и осма позиция, след като трябваше да са в ролята на чистачи. Естонеца влезе всеки път в челната тройка, като само единствено записа етапна победа от общо седемте специални етапа.

„Като цяло направихме един хубав ден – коментира Танак. –  Особенно от нашата стартова позиция, докато по-голямата част от нашите съперници стартираха след нас. Имахме добър ритъм в сутринта, най-вече в първи два етапа. В началото на следобедните минавания имах добре усещане за колата, но изгубихме това чувство по средата на етапа. Нищо не е свършило утре ще е изцяло друго рали.“

За Дани Сордо испанския макадам е първото му участие на този тип настилка от май насам, като записа една етапна победа във вчерашния ден прескачайки един разочарован Елфин Еванс.

На половин секунда от Елфин Еванс се намира деветкратния световен рали шампион Себастиен Льоб. Легендарния французин взима своето последно участие от три през тази година зад волана на С3 WRC. Льоб се оплака от недозавиване в сутрешните минавания, но след като острани проблема успя да се изкачи от девето на четвърто-то място.

„Успяхме да направим промени по окачването след устрешните проблеми и успях да се почувствам уверен за следобедните минавания. Така успяхме да се доближим до челото и се намираме в добра позиция за атака. Не съм карал на мокър асфалт от шест години, затова ако завали ще бъде едно сериозно предизвикателство за мен“, коментира Льоб.

Яри-Мати Латвала бе най-големия съперник на Танак. Финландеца бе напът да поеме лидерството, докато в СЕ La Fatarella-Vilalba не спука гума, която му коства цели 50 секунди и го торпилира на 10-то място. Въпреки това пилота на Тойота спечели последните два етапа за деня и така се изкачи на пета позиция с аванс от 1.5 секунди пред Андреас Микелсен и Себастиен Ожие.

Ньовил трябваше да се справи с най-трудните възможно условия на испанските макадамови етапи, след като стартираше пръв. Освен това той изпусна и един от разклоните изгубвайки повече от минута.

Американския шоумен Кен Блок, който се намираше на 22-ра позиция зад волана на Фиеста WRC, отпадна в последния етап за деня обръшайки се през таван.

В WRC2 лидер е Ерик Камили зад волана на новото Поло GTI R5 пред един изключително бърз Кале Ровампера с аванс от 11.8 секунди. Третие е Петер Солберг с изоставане от 8.6 секунди спрямо младия Ровампера. Шампионът на WRC2 Ян Копецки изостава с още 0.7 секунди спрямо Солберг.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]