Танак отвя конкуренцията и спечели рали Финландия

Ойт Танак и Мартин Ярвеоя бяха безапелационни през целият уикенд, като напълно заслужено си извоюваха победата в рали „Финландия“.

Естонският екипаж завърши надпреварата с аванс от 21.1 секунди и спечелвайки бонус точките от пауър етапа. Така Танак вече води в класирането при пилотите с 22 точки пред Ожие и 25 пред Ньовил при оставащи 5 кръга до края на сезона.

„ Беше от изключителна важност да запишем добър резултат тук – коментира Танак. – Това определено е добър старт на втората част от сезона. Мисля че, тази победа ще мотивира отбора допълнително да продължаваме да натискаме. Фокусирах се днес върху това да карам възможно най-чисто и да натисна в пауър етапа. Трябва да продължим със същото темпо и в Германия.“

На второ място също с впечатляваща езда завърши Есапека Лапи. „ЕP“, както му викат всички, доказа че С3 WRC има скорост и може да се бори в челото. Лапи е и най-добре представилият се финландец в домашната си надпревара изпреварвайки доста по-оптиният Яри-Мати Латвала с минимален аванс от 7.6 секунди.

Латвала от своя страна също бе изключително бърз и през цялото време застрашаваше позицията на Танак. За съжаление спуканата гума в събота го отдалечи от съотборникът си, но въпреки това трето място на рали „Финландия“ също може да се счита за голям успех имайки в предвид резултатите му от началото на сезона.

Най-добре представилият се пилот на Хюндай бе Андреас Микелсен, който завърши на четвърта позиция с изоставане от 20.2 секунди спрямо Латвала. Норвежецът заложи на сигурно, но бързо темпо и успя да се възползва от доста ключови моменти, което го доближи до челната тройка, но за съжеление не го качи там.

За утеха на Микелсен, той успя да се пребори със Себастиен Ожие, който завърши на пета позиция и с изоставане от 2.7 секунди зад норвежецът.

„Уикендът бе тежък за нас – разясни Ожие, който официално обяви края на своята кариера след сезон 2020. – Казано честно очакванията ни бяха доста по-големи. Както винаги дадох всичко от себе си. Със сигурност съботните ми здравословни проблеми, не ми помогнаха. Но и когато се подобрих в неделя, не успях да постигна целта си и да дам повече.“

Един от хората които определено иска да отпише рали „Финландия“ е Тиери Ньовил. Белгиеца изпитваше затрудения с настройките на колата в петък, имаше проблеми със записките. За капак на всичко, когато се обърна стартовия ред, той трябваше да отваря трасето, което допълнително повлия неговото темпо завършвайки на шеста позиция.

Крейг Брийн отново показа скорост, но малко не му достигна да изненада челото. Той завършва любимото си рали „Финландия“ на седма позиция с изоставане от 5.8 секунди спрямо Ожие, въпреки 20 секундното си наказание.

Тиймо Сунинен не успя да покаже скоростта, която сме свикнали да виждаме от него във Финландия и завърши на осма позиция.

Кале Ровампера безапелационно спечели за пореден път в WRC2 Pro категорията докато в WRC2 победител е Николай Грязин.

Интригата в шампионата продължава да е в пълна сила и екипажите съвсем скоро ще започнат подготовката си за рали „Германия“ (22-25.08.2019).

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]