Танак недосегаем в Естония, Рованпера отнесе наказание

Снимка: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Ойт Танак и Мартин Ярвеоя приключиха първият същински ден от рали „Естония“ на първа позиция с аванс от 11,7 секунди пред Крейг Брийн и Пол Нейфъл. На трето място се намира екипажът Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия с 28,7 секунди изоставане от челото.

Следобедните минавания започнаха с атака на Себастиен Ожие, който се изкачи на третата позиция в генералното класиране. Основната причина за това изкачване обаче, бе грешката на Тиери Ньовил, който удари своят Hyundai i20 WRC и при влизане в прехода към следващия етап стана ясно, че щетите не могат да бъдат поправени на място. Така Ожие се настани на опасната трета позиция зад двамата пилота на Hyundai.

SS7 Prangli 2 – 20.93 km: Драма за Ньовил, който удари своя Hyundai откъсвайки задно дясно колело. Ще успее ли белгиецът да стигне до финала? #WRC

Публикувахте от BG Rally HD в Събота, 5 септември 2020 г.

Това обаче не стресна Танак и Брийн, които буквално диктуваха темпото до края на деня разменяйки си и етапни победи. Темпото на Брийн бе толкова добро, че той успя да увеличи авансът си пред Ожие от 4,6 секунди на 17 секунди до края на деня, но все пак не успя да застраши значително Танак, въпреки че разликата им е от 11,7 секунди.

Елфий Еванс и Скот Мартин са четвърти с изоставане от 8,1 секунди за Ожие/Инграсия. Дуото на Toyota с номер 33 удари своя автомобил още в първата следобедна отсечка, като за щастие се разминаха само с разбити панели и деламинирана задна лява гума.

Такамото Катцута продулжава със силното си представяне, като за в момента японецът се намира на пета позиция пред Кале Рованпера. Младият финландец получи наказание от 1 минута поради грешка на неговият навигатор Йоне Халтунен. Халтунен е премахнал специалното покривало на радиатора в зоната на ЧК, където е забранено да се правят каквито и да са манипулации по автомобилите. Това изпрати дуото на Тойота с две позиции надолу, но до края на деня той успя да навакса едното от двете пропуснати места завършвайки деня на шеста позиция пред Есапека Лапи и Яне Ферм.

Теемо Сунинен и Ярмо Летинен са осми пред Пиер-Люи Льобет/Винсен Ландайс и Гъс Грийнсмит/ Елиът Едмънсон.

Оливър Солберг е единадесети в генералното класиране и пръв в WRC3 с аванс от 17,8 секунди пред Егон Краур. Трети в WRC3 продължава да е Каетан Каетанович с изоставане от 28,9 секунди зад младият Солберг.

Лидер в WRC2 е Мадс Остберг с аванс от 37,8 секунди пред Николай Грязин, докато Адриен Формокс е трети на 45,5 секунди зад норвежецът.

Последният ден от рали „Естония“ стартира в 07:35 ч. българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3002 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]