Танак на крачка от победата в Германия, Попов девети и с проблеми

Ойт Танак и Райго Молдер са на крачка от победата на рали „Германия“, след съботния изключително предизвикателен ден.  Естонското дуо стартира деня с аванс от 12.3 секунди, пред своите преследвачи Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия, които започаха деня с желанието да атакува на максимум.

Двата екипажа направиха страхотна битка в сутрешните минавания през техничните етапи разположени в тренировъчното танково трасе „Баумхлодер“ и междуселските пътища на „Саарланд“, въпреки че не записаха етапни победи. Следобедното второ минаване през класиката „Panzerplatte“ (38.57 км) се оказа ключова за битката за победата, след като Себастиен Ожие спука гума и трябваше да спре за да я смени. Това торпилира екипажа на М-Спорт на далечната девета позиция с изоставане от над минута и половина спрямо Танак/Молдер.

От своя страна Танак, не записа нито една етапна победа вчера, но през цялото време успяваше да менажира своят аванс, като в края на деня той се превърна в цели 43.7 секунди. Така пилота на Тойота е напът да запише още една победа.

„Битката със Себ беше много трудна – коментира естонеца. – Ние натискахме много здраво и не успяхме да почувстваме в никакъв момент конфорта от това да сме първи, особенно при сутрешните минавания. Знаех, че условята ще са драстично по-различни от петъчните, имаше много неща които бяха нови за мен и трябваше да се нагласям в движение.“

Спуканата гума най-вероятно ще увеличи разликата от 21 точки в битката за титлата между Ожие и Ньовил, след като белгиеца се намира на четвърта позиция, успявайки да се изкачи от седмото място в рамките на два етапа.

„Натисках възможно най-здраво. Сега рискът е пълен, защото нямам какво да губя повече – разясни Ожие. – Разочарованието е голямо за нас и в този момент човек просто би се разплакал. Положихме много усилия през този уикенд.“

На второ място след вчерашния ден завърши екипажа на Дани Сордо/Карлос Дел Барио, следвани от Яри-Мати Латвала/Мика Атила на само 0.8 секунди. Сордо записа три много добри етапни времена в околностите на танковите тренировъчни трасета, докато Латвала бе много бърз в провинциалните трасета.

Ньовил изпитваше затруднения за да отговори на темпото на лидерите зад волана на своя i20 WRC. Неговите механици трябваше да върнат скоростната му кутия и единият от диференциалите, които бяха сменени в петък поради теч. Пилота на Хюндай не се намира далеч от битката за второто място със своето изоставане от 8 секунди спрямо намиращият се на трето място Латвала.

Есапека Лапи затваря челната петица с изоставане от 6.3 секунди спрямо лидера в шампионата Тиери Ньовил. Андреас Микелсен, завърши вчерашния ден на шеста позиция пред Себастиен Ожие.

Тимо Сунинен, Мадс Отсбер и излетелия от пътя Крейг Брийн затварят челната десетка. Най-сериозни проблеми имаше Елфин Еванс, който отпадна на същото място от което излетя от пътя и Брийн.

Българския екипаж на Даниел Попов и Ангел Башкехайов показаха едно стабилно каране вчера, завършвайки деня на девета позиция, въпреки сериозните си проблеми със спирачките.

„Трудно начало във втория ден и втория кръг за нас. На Panzerplatte изведнъж останахме без спирачки малко след средата. Изчезнаха преди един разклон след дълга права и просто продължихме на право. За щастие там имаше само няколко маршала, които бързо разбраха какво се случва и избягаха от пътя. В следващите няколко километра спирахме само с ръчна и на скорости. Според мен карах достатъчно резервирано до този момент, но явно не е било така. На следващата отсечка държахме добро темпо, но се завъртяхме и загубихме доста време.“

За днес на екипажите им предстоят само три специални етапа обща състезателна дължина от 72 километра. Две минавания през лозята в Мосел са следвани от пауър етапа, който ще се предава на живо по БНТ HD.

Генерално класиране:
1. O Tänak / M Järveoja EST Toyota Yaris 2hr 23min 27.1sec
2. D Sordo / C Del Barrio ESP Hyundai i20 + 43.7sec
3. J-M Latvala / M Anttila FIN Toyota Yaris + 44.5sec
4. T Neuville / N Gilsoul BEL Hyundai i20 + 52.5sec
5. E Lappi / J Ferm FIN Toyota Yaris + 58.8sec
6. A Mikkelsen / A Jaeger NOR Hyundai i20 + 1min 50.7sec

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]