Танак и Ярвеоя с очаквана победа в Естония

Снимка: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Ойт Танак и Мартин Ярвеоя взеха победата в домашният си кръг от WRC рали „Естония“. На второ място завърши екипажът на Крейг Брийн и Пол Нейгъл с изоставане от 22,2 секунди подсигурявайки първите две позиции за Hyundai Motorsport.

Третото място е за Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия, които въпреки резултатът си запазиха първото си място в класирането за шампионата.

Днешния неделен ден започна повече от нормално за Танак и Ярвеоя. Естонското дуо заложи на сигурно, но бързо темпо без да печели нито един специален етап днес.

„Доволен съм от първата ми победа с Hyundai, което значи много за нас – коментира пилотът на корейският тим, който се размина днес с по-големи. – Отборът работи много, много здраво докато аз си бях в къщи на дивана. Добра работа момчета, ние ще продължим да натискаме! Невероятно е, чувството да спечеля първото състезание от световния рали шампионат в Естония.“

Най-близо до Танак през целия уикенд бе Брийн, който отново показа сериозно темпо във високоскоростно макадамово рали. Днес той не записа етапна победа, но направи всичко възможно да задържи зад себе си Себастиен Ожие, който днес бе повече от бърз. В крайна сметка Брийн успя да запази мястото си завършвайки с аванс от едва 4,7 секунди пред Ожие.

Французина имаше нещастието да отваря пръв етапите в събота, което малко или много бе фактор с оглед сравнително по-мекият макадам в Естония.

„Подиумът е добър резултат за нас, това са добри точки за шампионата“, разясни Ожие на финала.

Елфин Еванс завърши на четвърта позиция с изоставане от 15 секунди зад съотборникът си Ожие. Великобританецът днес записа една етапна победа, но не успя да притесни Ожие в битката за третата позиция. Третият пилот на Toyota Кале Рованпера затваря челната петица с едно повече от впечатляващо представяне. Младият финландец определено има темпото за да притесни лидерите в шампионата и с нетърпение очакваме да видим, как ще се развие до края на сезона.

Най-бързият пилот на M-Sport бе Теемо Сунинен, който завърши на шеста позиция с аванс от 12,4 секунди пред съотборникът си Есапека Лапи. Третият пилот на M-Sport Гъс Грийнсмит е осми затваряйки челната осмица за пилотите с WRC автомобили.

Победителя в WRC3 Оливър Солберг и победителя в WRC2 Мадс Остберг затварят челната десетка.

Следващият кръг от световния рали шампионат е съседното ни рали „Турция“ на 18-20 септември, което за съжаление на българските фенове ще се проведе без публика.

Класиране при пилотите в шампионата:

  1. Ожие – 79 т.

2. Еванс – 70 т.

3. Танак – 66 т.

4. Рованпера – 55 т.

5. Ньовил – 42 т.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3002 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]