Танак и Тойота задават темпото в петъчните сутрешни минавания от рали Финландия

Лидерите в шампионата Ойт Танак и Мартин Ярвеоя задават темпото в днешния същински първи ден от рали „Финландия“. Дуото на Тойота води в класирането след пет изминали етапа с аванс от 5.4 секунди спрямо съотборниците си Яри-Мати Латвала и Мика Антила.

Въпреки че Танак стартира пръв по трасето, той пое лидерството още в самото начало на сутрешните минавания. Записвайки само една етапна победа за сега естонеца успява да задържи зад себе изключително бързите му преследвачи.

Екипажите на Тойота по очакван начин доминираха през цялата сутрин. Латвала записа три от пет етапни победи и въпреки спуканата си гума в SS5, той все още се намира в битката за челото.

На едва 0.4 секунди зад Латвала се намира и третият пилот на Тойота, Крис Мийк. Великобритенецът също спука гума след удар с камък, но това не му попречи да диша във врата на Латвала и Танак през цялата сутрин.

На четвърто място се намира победителя от 2017 на рали „Финландия“ Есапека Лапи. Младият пилот на Ситроен е единственият, който успява да се доближава до темпото на тойотите, като разликата му спрямо Танак в генералното класиране е от 7 секунди.

Крейг Брийн определено оправдава доверието на Андреа Адамо и е най-добре представящият се пилот на Хюндай. Той се намира на пета позиция и изостава с 9.1 секунди от битката за челото.

Не толкова добре се справя Тиери Ньовил, който имаше проблеми с настройките на окачването на своят i20 WRC и със записките. Белгиецът стартира днешният ден като лидер, но изпадна до осмата позиция в генералното класиране с изоставане от 23.9 секунди зад лидерите.

Себастиен Ожие се намира на 3.5 секунди зад Крейг Брийн на шеста позиция. Плътно зад него на 1.3 секунди се намира Андреас Микелсен, който затваря челната седмица.

Най-големи затрудения тази сутрин имат екипажите на М-Спорт. Тиймо Сунинен е девети пред съотборникът си Гъс Грийнсмит.

Старта на следобедните минавания е от 15:24 часа българско време с SS7 Moksi 2 (20.04 km).

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]