Танак и Остберг нажежават обстановката във Финландия

Ойт Танак и Райго Молдер завършиха първия ден като лидери пред Мадс Остберг и Торнстейн Ериксон, като двата екипажа на четири пъти си размениха лидерската позиция. В края на вчерашния изключително тежък ден разликата между двата екипажа на Тойота и Ситроен е от 5.8 секунди, след като Танак взе последния етап за деня.

Естонеца започна вчерашния ден от рали „Финландия“ като лидер след супер специалния етап в четвъртък. До обедния сервиз неговия аванс бе 1.1 секунди, след като трябваше да се защитава от един неознаваем Мадс Остберг. Според Танак, той няма огромно предимство заради стартовата си позиция, което позволява на пилоти като Мадс Остберг да разполагат с далеч по-добри условия.

„Утре условията ще бъдат по-честни и ще натискаме здраво – коментира Танак. – Днес беше много важно да се намираме в добра позиция за утре. Между нас с Мадс стартират шест автомобила, което е голяма разлика в условията.“

Деня определено бе доста труден за лидерите в шампионата Тиери Ньовил/Николас Жилсул и Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия. И двата екипажа имаха проблеми със сцеплението, след като стартират първи и втори по трасето. За Ньовил деня бе още по-труден, след като пропусна един от разклоните, като за щастие се размина само със загуба за време. Това обаче го прати на десета позиция в генералното класиране.

Ожие от своя страна успя да намали изоставането си. Французина завърши деня на шеста позиция с  аванс от около минута пред Ньовил.

Яри-Мати Латвала и Мика Антила завършина на трета позиция с изоставане от 17.3 секунди спрямо Остберг/Ериксен. Трикратния победител в рали „Финландия“ от своя страна има аванс от 13.3 секунди пред Хейдън Падън на четвърта позиция.

Кивито и Тимо Сунинен на няколко пъти си размениха позициите, но младия финландец трябваше да отстъпи след проблеми със спирачките на неговата Фиеста.

Андреас Микелсен в канавката

Един от големите губещи вчера бе Андреас Микелсен, който за съзаление приключи ралито в канаваката по таван. Проблеми със спукани гуми обхванаха много екипажи, като Крейг Брийн, Оле Кристиян Вейби и др.

Лидер в WRC2 е Кале Ровампера с аванс от 32 секунди пред Ерик Петаринен.

Днес за екипажите предстоят 142 състезателни километра югозападно от Ювяскула.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]