Танак зададе темпото в предпоследният ден от рали „Сардиния“

Новозеландецът Хейдън Падън се справяше доста добре във вчерашните сутрешни минавания, като авансът му бе от около 10 секунди спрямо Танак. Удар в задната част на i20 WRC в първият следобеден етап, коства на кивито всички шансове за победа.

Въпреки удара Падън успява да стигне до финала на етапа, но автомобилът нямаше как да продължи напред в надпреварата. Грешката на кивито позволи на Танак да излезе на чело, като днес той ще стартира с аванс от 24.3 секунди.

„Аматьорска грешка – емоционално обяснява Падън. – Завих прекалено рано и ударих задницата. Разочаровах всички.“

Така От Танак се възползва от своята позиция, взимайки две етапни победи следобед. Естонецът заложи на това да вземе само една резервна гума със себе си, което се оказа правилен избор, като така подобри балансът на автомобилът си.

„ Следобедните минавания бяха изненадващо добри –обяснява 29 годишният пилот на М-Спорт. –  Карането ни бе доста добре и успяхме да изградим сигурен аванс.“

Яри-Мати Латвала завърши вчерашния ден на втора позиция, като се изкачи от четвъртата благодарение на изчистено и сигурно каране. Единственият проблем за Латвала бе забавянето му поради настигането на Мадс Остберг. Екипът на Остберг поиска от официалните лица на ФИА изгубеното време на Латвала зад Остберг да му бъде възстановено.

Белгиецът Тиери Ньовил прекоси финиша на вчерашния ден на трета позиция  с пасив от 37.9 секунди. Пилотът на Хюндай бе най-близкият преследвач на своят съотборник Хейдън Падън, но проблеми със спирачките му костваха над минута в последният сутрешен етап.

На четвърта позиция се намира Есапека Лапи, който едва за втори път сяда зад волана на WRC автомобил. Младото протеже на Тойота показва доста сериозна скорост зад волана на Yaris WRC. Лапи също така имаше проблеми със спирачките, но въпреки това успя да се справи със своят съотборник Юхо Ханинен, който се завъртя. Разликата между двамата е от 58.6 секунди.

Себастиен Ожие се намираше на шеста позиция в генералното, но спука гума в етапа и изгуби над две минути завършвайки деня на девета позиция. Дани Сордо завърши шести, следван от Елфин Еванс и Крейг Брийн.  Мадс Остберг затваря челната десетка, следван от лидерът в WRC2 Ян Копецки.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]