Танак задава темпото и в Уелс

Екипажът на Ойт Танак и Райго Молдер за пореден път се намират в челото продължавайки с доминацията си от Финландия, Германия и Турция. В Уелс, естонския екипаж завърши вчерашния ден с аванс от 28.8 секунди спрямо лидерите в шампионата Тиери Ньовил и Николас Жилсул, като успя да спечели пет от осем специални етапа.

Определено представянето на Танак е впечатляваща имайки впредви постоянно променящите се условия в Уелс, както и стартовата му позиция.

„Деният беше хубав – коментира Танак. – Изглежда, че сме направили добър напредък с колата, като в условия на много малко сцепление ние сме конкурентни. Намираме се в добра позиция, но има още много до самия край, а трябва да продилм да сме фокусирани.“

Тиери Ньовил успя да се справи с проблемите си със сцеплението, като промени настройките на своя диференциал за следобедните минавания. Това позволи на белгиеца да се изкачи от пето на второ място, но с аванс от 2.5 секунди спрямо намиращият се на трето място Яри-Мати Латвала.

Опитния финландец за малко успя да се изкачи на втората позиция преди Ньовил да го атакува, като днес определено ще се опита да догони пилоти на Хюндай.

На четвърта позиция във вчерашния ден завърши Есапека Лапи, който успя да се възстанови от сутрешното си завъртане. Така Тойота се намира в много добра позиция с оглед битката при производителите. Младия финландец изостава със само 4.6 секунси спрямо съотборниъкт си, като така запазва реален шанс за по-добро класиране.

Себастиен Ожие се намираше на трета позиция преди проблем със скоростната кутия на неговата Фиеста WRC, както и двете завъртания, го торпилираха на пета позиция с изоставане от 38.2 секунди спрямо Танак и 2.3 спрямо Есапека Лапи.

„Трудно е да остана позитивен след днешния ден, но неможем да променим, това което се случи – разясни Ожие след края на последния вчерашен етап. – Няма смисъл за нас да завършваме на четвърто или пето място, затова днес ще атакуваме на макс. Определено не такъв старт очаквахме, но има още доста километри.“

Крейг Брийн затваря челната шестица следван от Хейдън Падън, Мадс Остберг и Андреас Микелсен.

Рали „Уелс“ определено започна по възможно най-трудния начин за Елфин Еванс, който отпадна поради технически проблеми изпускайки реален шанс за добро класиране.

Лидер в WRC2 е Кале Ровампера с аванс от 58.6 секунди спрямо Понтус Тидеман, Трети е Гъс Грийнсмит.

Днес на екипажите им предстоят над 15 часа и 150 състезателни километра зад волана без сервиз и само със зона за смяна на гумите.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]