Танак доближава Рованпера след малшанс за финландеца в рали Хърватска

От Танак и Мартин Ярвеоя получиха възможността отново да се забъркат в битката за победата в рали „Хърватска“, след проблеми за лидерите Кале Рованпера/Йоне Халтунен в предпоследния етап преди обедния сервиз. Разликата между двата екипажа е вече 16,8 секунди.

Днешния ден започна с игра на хазарт при избора на гуми. До последния момент екипажите и отборите се чудеха какъв да бъде техния избор с оглед прогнозите на синоптиците. В крайна сметка почти всички пилоти заложиха на четири сликови гуми от меката смес на Pirelli и две гуми за мокро. Само лидера Кале Рованпера и намиращия се на второ място От Танак избраха да заложат на четири гуми за дъжд и два слика от меката смес рискувайки с надеждата за тежък дъжд в 15,85 километровия етап Platak 1.

Първия етап започна с етапна победа за намиращия се на шеста позиция Елфин Еванс, чиято цел днес бе да влезе в челната петица и да прескочи Оливър Солберг. Задачата на пилота на Toyota Gazoo Racing се изпълни, но не и по начина по който би очаквал. Оливър Солберг допусна грешка и се завъртя забивай своя i20 Rally1 в един хълм.

Секунди след удара неговия автомобил се запали от към задната броня, което принуди организаторите да изпратят пожарен екип.

Малко по-късно етапа бе отменен и част от екипажите получиха служебни времена.

В следващата отсечка предимството определено бе за пилотите заложили на кръстосания избор на гуми, като най-бърз бе стартиращия пръв по трасето Есапека Лапи.

Същинската драма за деня дойде с преминаването през SS11 Platak 1. Очаквания дъжд дойде смесен с тежка мъгла и почти всички екипажи заложиха на сигурно и внимателно темпо. Така всички погледи бяха вперени в От Танак и Кале Рованпера, които единствени разполагаха с четири гуми за мокро.

Гледайки сплитовете по всичко личеше, че Танак ще успее да спечели няколко секунди, но никой не очакваше, че Рованпера ще спука гума губейки 54,5 секунди от аванса си спрямо естонеца.

В последния етап преди обедни сервиз Танак успя да изкопчи още ценно време, като в крайна сметка разликата им е от 16,8 секунди.

Назад в класирането Крег Брийн се намира на трета позиция с аванс от 26,2 секунди пред Тиери Ньовил. Челната петица се затваря от Елфин Еванс, следван от Такамото Катцута, който е и последния пилот с WRC автомобил в топ 10.

Лидера в WRC2 Йоан Росел е седми с аванс от 41,6 секунди спрямо втория в категорията Николай Грязин. Намиращия се на трето място Ерик Камили е девети в генералното класиране.

Днешните втори минавания стартират от 16:16 ч. българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]