Танак води в Португалия, Хюндай с възможно най-лошото си представяне за сезон 2019

Ойт Танак и Мартин Ярвеоя са лидерите след първия ден от рали „Португалия“, давайки сериозна заявка към първото място в края на надпреварата.

Танак/Ярвеоя бяха един от малкото екипажи, от които нямаха проблеми с прегряване подсигурявайки си аванс от 17.3 секунди пред вторите Яри-Мати Латвала/Мика Антила.

За щастие на отбора на Томи Макинен, третата временна позиция в генералното класиране и с изоставане от 5.5 секунди зад екипажа на второ място са Крис Мийк/Себ Маршал.

Вчерашния съботен ден бе изцяло посветен на легендарните етапи в близост до Коймбра, като за последно WRC автомобил бе стъпвал там през 2001-ва г. Поради доста песачливата настилка организаторите решиха да увеличат интервала на стартиране на цели четири минути.

Въпреки че, Танак бе от първите стартиращи по трасето, той успя да се справи с доста по-трудните условия за разлика от стартирашите зад него пилоти. Атаката на естонеца започна още в SS2 Gois изправяйки се срещу временният лидер Дани Сордо. Още при преминаването през легендарната класическа отсечка SS3 Arganil 1 (14.44 km), Танак поведе в класирането увеличавайки драстично аванса си до края на деня.

„ Преди да стартираме в ралито знаехме че, да оцелеем днес ще бъде от изключителна важност – коментира Танак. – Както и подсигуряването на добра стартова позиция за събота. Успяхме да се справим и сега остава да продължим в същия дух.“

Яри-Мати Латлава не бе много далеч зад съотборникът си докато не се завъртя и изгастна своя Yaris WRC в предпоследната отсечка за деня. Проблеми имаше и Крис Мийк, който трябваше да се справи с повредено разговорно при преминаването си през сутрешните етапи.

Това позволи на договащия Тимо Сунинен да настигне и изпревари Мийк, но проблеми със спирачките принуди младият финландец да спира в предпоследната отсечка с един доста умел зиг-заг стил на каране. Това го изпрати на шеста-та позиция с изоставане от почти минута зад лидерската битка.

Борещите се за титлата при пилотите Тиери Ньовил и Себастиен Ожие завършиха в първият ден от рали „Португалия“ на четвърто и пето място с разлика от 1.6 секунди в полза на Ньовил, който от своя страна изостава с 1.4 секунди зад Мийк.

Елфин Еванс изпадна с над четири минути в класирането поради електрически проблеми с неговата Фиеста. Най-много жертви на горещината дадоха отбора на Hyundai. Сордо, който поведе в първите два етапа от надпреварата, изгуби цели 19 минути поради проблеми с горивната система, докато Льоб изпадна с 16 минути поради същият проблем.

Гъс Грийнсмит, който дебютира зад волана на Фиеста WRC, е седми пред Есапека Лапи и лидера в WRC2 Оле Кристиян Вейби. Челната десетка се затваря от лидера в WRC2 Pro Ян Копецки, който отново се намира в тежка битка със съотборникът си Кале Ровампера. Разликата между двамата заводски пилоти на Шкода е от крехките 4.8 секунди.

Днес на екипажите им предстои най-дългият състезателен ден от уикенда. По две минавания през три специални етапа преминаващи през тежките планини Кабрейра. Общата дължина на състезателните километри днес е от 160.70 километра.

По програма от телевизия Ринг са предвидили да излъчат на живо от 17:00 днешното второ минаване през SS11 Vieira do Minho 2 (20.54 км).

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]