Танак безапелационен в Уелс, все по-близо до титлата

Ойт Танак и Мартин Яревоя с победата на рали Уелс 2019

Безапелационно и със сериозна заявка за титлата Ойт Танак и Мартин Ярвеоя спечелиха рали „Уелс“, като добавиха и максималният брой бонус точки за спечелването на пауър етапа.

Днешният последен ден от уелското рали започна още от самото начало с етапна победа за Танак, който с малки стъпки успяваше да устоява на доста тежките атаки от страна на Ньовил, докато третият претендет за титлата Себстиен Ожие се бе отказал от това да натиска и остана в очакване за евентуална грешка от страна на един от двамата му конкуренти.

В крайна сметка пилотът на Тойоа записа етапната победа в два от предвидените пет специални етапа спечелвайки рали „Уелс“ с аванс от 10.9 секунди пред Тиери Ньовил. За Себастиен Ожие остана третата позиция и изключително ценните четири точки от пауър етапа.

„Уикенда бе дълъг и изпълнен с много напрежение – коментира Танак. – Разликата ни никога не бе по-голяма от 10 секунди, като мога да кажа че, през цялото време бях на лимита. Битката беше трудна, но на финала усещането си заслужава. Има още две ралита до края на сезона а и в миналото сме виждали доста драматични моменти именно в тези състезаният затова ние трябва да продължим в същият дух.“

На 11.8 секунди зад Ожие завърши Крис Мий, чиято цел днес бе единствено и само да завърши спечелвайки ценни точки за Тойота в битката при производителите.

Изключително бързият Елфин Еванс и днес показа че, има нужната скорост да се бори за победата, но укендът му не успя да се развие по желаният му начин. В крайна сметка той завръши на пета позиция пред Андреас Микелсен с аванс от 9.6 секунди.

Понтус Тидеман записа седмо място в дебютното си участие на рали „Уелс“ зад волана WRC автомобил следван от Крейг Брийн.

Победител и носител на титлата за сезон 2019 в клас WRC2Pro е Кале Ровампера, който заедно със своят навигатор Йоне Халтунен направиха повече от впечатляващо представяне.

Петер Солберг, който взе участие зад волана на Polo GTI R5, спечели WRC2 категорията в последното си състезание преди да сложи края на своята активна спортна кариера.

В заключение рали „Уелс“ бе един истински гладиаторски многобой във всеки един клас.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]