Такамото Кацута води в рали „Швеция“, Рованпера и Танак отпадат

Снимки: Red Bull Content Pool

Дуото на Такамото Кацута / Арън Джонсън са лидери в рали „Швеция“ след днешните петъчни сутрешни минавания, след като временните водачи Кале Рованпера / Йоне Халтунен отпаднаха след удар в пряспа.

Японецът започна днешния ден с добри времена, като в предпоследния етап от сутрешните минавания той се намираше на второ място с 5,7 секунди зад Рованпера. В SS4 Floda 1 (28,25 км) младият финландец допусна грешка, ударяйки своя автомобил в пряспа. От Toyota Gazoo Racing съобщиха, че техният GR Yaris Rally1 има техническа повреда и екипажът не може да продължи днес. Това заедно с етапната победа позволи на Катцута да излезе на чело в класирането.

По същия начин в същата отсечка отпаднаха От Танак и Мартин Ярвеоя. Естонците също се удариха в пряспа. Първоначално те успяха да се върнат на трасето изключително бързо, но техният Hyundai i20 N Rally1 започна да прегрява и те бяха принудени да спрат встрани от пътя. Поради лошото разположение на автомобила на Танак стартиращият зад него Адриен Формо се размина на косъм от удар с изключително голяма скорост. За щастие не се достигна до инцидент благодарение на светкавичната реакция на Формо.

Проблемите на Рованпера и Танак позволиха на Есапека Лапи и Елфин Еванс да заемат челната тройка, като и двамата се намират в борбата за първото място. Четвърти е Адриен Формо, който е следван от стартиращият първи по трасето Тиери Ньовил. Белгиеца изостава с 40,5 секунди от лидера.

Грегоар Мунстер спука гума и изгуби над четири минути спрямо своите конкуренти, като към момента се намира на 41-ва позиция.

Денят за екипажите не започна по най-добрия начин. Още в първата отсечка за деня спусна мъгла и започна да вали сняг и дъжд. Именно поради тази причина стартовата позиция се оказа още по-важна за днешните сутрешни минавания.

На шесто място в генералното класиране и първо в WRC2 е миналогодишният победител в тази категория Оливър Солберг. Шведът води с 19,7 секунди пред Сами Паяри, докато зад тях е Георг Линамае.

Николай Грязин е осми в RC2 с изоставане от 39,1 секунди зад Оливър Солберг, който е и най-бързият пилот с Rally2 автомобил.

Днешният петъчен ден от рали „Швеция“ продължава с вторите минавания, които започват от 15:36 ч. българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]