Тайният тест който предрешава бъдещето на Ричард Бърнс

Всеки себеуважаващ се рали фен познава много добре името на Ричард Бърнс. Един от най-известните рали пилоти на световния рали шампионат, пилот който напусна спорта за да се бори с коварна болест която в последствие отне живота му на същата дата в която точно преди четири години той спечелва световната титла.

Кариерата на Ричард Бърнс е доста интересна с няколко втори места и разбира се заветната титла през 2001 година зад волана на Subaru Impreza S7 WRC 01. Оказва се обаче, че много малко хора са очаквали какво ще направи великобританеца след спечелването на титлата. Всички са очаквали, че той и Робър Рейд ще продължат да карат за Subaru, но по време на един изключително таен тест Бърнс взима съдбоносното решение да премине в отбора на Peugeot.

До ден днешен информацията за този тест е била изключително тайна, до съвсем скоро благодарение на Dirtfish.

Въпреки титлата отношението между Бърнс и Subaru се променят изключително сериозно преди края на сезон 2001 заради желанието на великобританеца да защити титлата си с цветовете на Peugeot. Той обявява преди старта на рали „Великобритания“, че е подписал с Peugeot Sport и ще си партнира с Маркус Грьонхолм и Хари Рованпера.

След публичното обявяване на тази информация отношенията между Бърнс и Subaru биват толкова нажежени, че японския отбор завеждат дело срещу Бърнс за неспазване на договора помежду им и търсят от него сумата от десет милиона долара.

Това е изправило световния шампион пред възможността да бъде задължен да се състезава за Subaru през сезон 2002 въпреки вече подписания договор с Peugeot. В крайна сметка двете страни се разбират благодарение на извънсъдебно споразумение в което Бърнс изплаща на японския тим няколко милиона долара.

Но как точно Бърнс взима това толкова важно и рисково решение?

Както написахме по-рано никой не е очаквал, че Бърнс ще вземе това решение и още повече никой е е очаквал, че той ще се насочи към Peugeot.

„Беше сериозна тайна – разяснява Рейд. – Никой не знаеше и на никой не бе казано за това. Изключително много малко хора от екипа на Peugeot знаеха и цялото събитие бе изключителна тайна.“

За организацията на теста от Peugeot е нямало как да разчитат на същите етапи от рали „Великобритания“ в които само преди няколко дни Бърнс/Рейд участват зад волана на заветното Subaru Impreza S7 WRC 01. Поради тази причина французите наемат частните етапи на рали училището на семейство Хигинс. От изключителна важност се е оказала възможността за това достъпа до самото училище да бъде нулев заради възможността за заключване на портите и загражденията.

Единствено само един фотограф е имал достъп до това събитие и това бива изключително известния Колин Макмастър. По онова време Макмастър е бил съквартирант на Бърнс, който го е помолил да го придружи за да си направи снимки за спомен в случай, че не кара за Peugeot.

„Излетяхме с хеликоптер от задния двор на Броадуел – разказва Макмастър. – Имаше изключително гъста мъгла. Бърнси бе говорил с директора на Peugeot Sport Провера и се сдоби с разрешение да го придружа и да направя няколко снимки. Беше им разяснено, че снимките ще са само за Ричард в случай, че няма повече да седне зад волана на 206.“

Когато двамата са пристигнали в Карно, колата е била подготвена с изтъркана разцветка и премахнати спонсори.

„Тогава не се бях замислил много за това – допълва Макмастър. – Ричард и Робърт бяха с екипи на Sparco в цветовете на Peugeot, без лога на спонсори по тях.

„Единственото което имаше по екипите бяха имената им и знамената. Същата бе ситуацията и с каските. От Bell ги бяха снабдили с каси в сребърно и оранжево без лога.“

Самия тест не е продължил много дълго, защото Бърнс и Рейд са се убедили много бързо в качествата на автомобила.

„Теста не бе цял ден или нещо подобно – обяснява Робър Рейд. – Просто се запознахме с колата за ден, и подготвихме седалките си, някакви такива неща. Дали Корадо е бил там, не помня. F-X (Франсоа-Ксавиер Демайнсон, човекът който по-късно ще стои зад създаването на Volkswagen Polo WRC) бе там в лицето на технически директор.

„За Ричард това бе завръщане към миналото. Марк и Дейвид Хигинс купиха училището от Ян Чърч, а именно там Ричард е прекарвал изключително много време в началото на своята кариера учейки хората да се състезават. Деня бе прекрасен“, допълва Рейд.

Случилото се след този тест е вече история. За съжаление Ричард Бърнс така и не успя да защити титлата си, както и не успя да пребори ракът. Въпреки всичко Ричард Бърнс ще остане в историята на световния рали шампионат.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3315 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]